ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Κλιματική αλλαγή ή ανθρώπινη παρέμβαση!
23-11-2017 12:23:45

Γράφει ο Γιάννης Πομόνης

Ο άνθρωπος, αυτό το θαυμαστό επίτευγμα της δημιουργίας, είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του ζωικού κόσμου που εξελίχθηκε διανοητικά σε μεγάλο βαθμό.

Το φυσικό περιβάλλον στάθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκό για την εξελικτική του πορεία μέσα στον χρόνο. Ακόμα και οι αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος αντί να σταματήσουν ή να βραδύνουν την διανοητική του εξέλιξη, αποτέλεσαν αφορμή πάλης και αγωνιστικότητας για επικράτηση.

Στις μέρες μας κυρίαρχος πια, όχι μόνο της φύσης, αλλά και της επιστήμης και της τεχνολογίας, απολαμβάνει τα αγαθά και τα επιτεύγματα που η διανοητική του τελειότητα δημιούργησε.

Επαναπαύεται, όπως ο πολεμιστής, μετά τη νίκη του πάνω στις δάφνες που ο ίδιος έσπειρε στο διάβα των χιλιετηρίδων. Θερίζει τους καρπούς του μόχθου του με βουλιμία και απληστία, χωρίς ν’ αφήνει μεγάλα περιθώρια στους άλλους εκπροσώπους του ζωικού και φυτικού κόσμου για επιβίωση.

Πολλές φορές επεμβαίνει, χωρίς τύψεις, στην ομαλή και φυσιολογική διαβίωση αυτού του κόσμου αντιστρέφοντας τους πανάρχαιους και ακατάβλητους νόμους της ζωής. Ανίσχυρος τώρα πια να σταματήσει αυτή τη ροπή του προς την ισοπέδωση, εκμηδενίζεται από την ίδια του την προσπάθεια.

Κανονικά η εποχή μας θα πρέπει να είναι ένας σταθμός, ένα ορόσημο στην πορεία της ανθρώπινης εξελικτικότητας. Ένα ορόσημο θετικό, καρποφόρο για το ίδιο το άτομο.

Συμβαίνει όμως το αντίθετο. Το άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με ό,τι αρνητικό προέκυψε από τη χρήση της υπερβολής. Τελικά έβγαλε από την τροχιά της την φυσική του πορεία μέσα στην ιστορία. Έχασε τον προσανατολισμό του μέσα στη δίνη του ανεμοστρόβιλου που η πνευματική του ικανότητα δημιούργησε.

Θύμα και ταυτόχρονα θύτης αυτής της ικανότητας, έχασε τον ουσιαστικό του προσανατολισμό. Η φύση, σοφή και παντοδύναμη, έπλασε αυτόν τον θαυμάσιο μηχανισμό, τον έμψυχο και διαλεκτό, για να βοηθήσει το έργο της και όχι για να το προδώσει. Να σεβαστεί τους νόμους της και όχι να τους καταστρέψει.

Η έλλειψη σεβασμού στους πρωταρχικούς κανόνες της ζωής, αποτέλεσε και αποτελεί θανάσιμη παγίδα για το ανθρώπινο είδος. Ο άνθρωπος ξεμάκρυνε πολύ από το φυσικό περιβάλλον.

Με την πρόφαση ότι έφτιαξε ένα ανώτερο επίπεδο ζωής, που του έδωσε το όνομα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», πρόδωσε το πεπρωμένο του.

Η θέα του σημερινού «ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ» ανθρώπου είναι πολλές φορές αποκαρδιωτική. Με εκφυλισμένο το κύτταρο και το ένστικτό του, παραπαίει σε ένα πλήθος κοσμοθεωριών και δοξασιών.

Ανιχνεύει την ευτυχία του, την πληρότητά του μέσα σε ένα λαβύρινθο ιδεών και απόψεων. Και μόνο στο λαβύρινθο του δικού του εσωτερικού κόσμου δεν στρέφεται.

Την διανοητική του ανωτερότητα άραγε σε τι άλλο θα μπορούσε περισσότερο να την χρειασθεί από το να τον βοηθήσει να γνωρίσει τον εαυτό του;

Τι άλλο μέσον διαθέτει από το νου για να ανιχνεύσει τον μυστηριακό λαβύρινθο της ψυχής του, ό,τι ωραίο και ζωογόνο υπάρχει μέσα του; Γιατί ο άνθρωπος, αυτό το θαυμαστό δημιούργημα, δεν εξελίχθηκε μόνο διανοητικά αλλά και ψυχικά. Μόνο που η ψυχή συχνά θάβεται κάτω από τα ερείπια της διάνοιας.

Τη φυσική ισορροπία νου και ψυχής που διαταράσσεται καθημερινά, έχει χρέος να αποκαταστήσει. Αυτή τη θαυμαστή ισορροπία έχει χρέος να συντηρεί και όχι να διασαλεύει. Η εξισορρόπηση του νου και ψυχής και η πίστη του στο Θεό θα τον οδηγήσει τελικά στο σωστό του προορισμό, την πραγματική του αποστολή.

Διότι έχει να επιτελέσει κάποια αποστολή. Δεν ξεχώρισε τυχαία. Ήταν προορισμένος να ξεχωρίσει και να θαυματουργήσει, χωρίς να διαταράξει.

Ας συνειδητοποιήσει έγκαιρα τα πράγματα στην ομαλότητα και την αρετή.

Ας μεταβάλλει τις πηγές του κακού σε πηγές του καλού. Ας πορευτεί δεμένος με τον συνάνθρωπό του και φιλιωμένος με τη φύση. Έτσι θα ζήσει ήρεμα και ευτυχισμένα.

*Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΜΟΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment