ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΗΣΗ!
Φυτοφάρμακα με συνταγή γεωπόνου από τις 19 Σεπτεμβρίου
13-10-2017 11:27:10

Συνταγή… γεωπόνου θα χρειάζονται οι επαγγελματίες αλλά και οι ερασιτέχνες αγρότες, από το προσεχές φθινόπωρο για να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες τους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση από τις 19 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου κρίνεται απαραίτητη για όλες τις προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές χρήσεις των γεωργικών φαρμάκων σε όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά, τα δασικά είδη και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας.

Με λίγα λόγια κάθε ένας που χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα είτε πρόκειται για επαγγελματία αγρότη είτε για ερασιτέχνη που χρησιμοποιεί για παράδειγμα φυτοφάρμακα για μικρού μεγέθους καλλιέργειες, όπως οικιακά μποστάνια κ.ο.κ., θα πρέπει να απευθύνεται σε διαπιστευμένους γεωπόνους για να προμηθεύεται τα ενδεικνυόμενα ανά περίπτωση γεωργικά φάρμακα. Ο γεωπόνος θα μπαίνει στη σχετική εφαρμογή του υπουργείου, όπου βάση του αριθμού μητρώου του διαπιστευμένου για ψεκασμό αγρότη θα κόβεται η συνταγή του φυτοφαρμάκου, την οποία θα παίρνει ο αγρότης μαζί με το απόκομμα της ηλεκτρονικής καταγραφής.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Για όσους δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, δηλαδή όσους διατηρούν για παράδειγμα μικρής έκτασης καλλιέργειες, καθώς και για όσους εντάσσονται στις προαναφερθείσες τρεις εξαιρούμενες καλλιέργειες, υπάρχουν οι εξής επιλογές.

Η πρώτη αφορά στην απόκτηση του απαιτούμενου πιστοποιητικού ψεκαστή, που είναι απαραίτητο για το σύνολο των επαγγελματιών αγροτών, ενώ διαφορετικά θα μπορεί να προμηθεύεται συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία θα είναι ήδη διαλυτά σε νερό ή άλλο προϊόν και έτοιμα για χρήση. 

Η δεύτερη είναι η αγορά του προϊόντος από κάποιον επαγγελματία αγρότη που φέρει το πιστοποιητικό ψεκαστή, για λογαριασμό του ερασιτέχνη και η εφαρμογή του στην καλλιέργεια από τον ίδιο.

Το νέο αυτό μέτρο έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας που γίνεται από πλευράς του υπουργείου για να μετριαστεί η χρήση των φυτοφαρμάκων για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των ίδιων των αγροτών και στοχεύει κυρίως στην ευαισθητοποίηση των ερασιτεχνών, οι οποίοι είναι κυρίως υπεύθυνοι για την ανορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων που κρύβει κινδύνους και για το περιβάλλον αλλά και για τον άνθρωπο και τα ζώα.

ΖΗΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το μέτρο αυτό λοιπόν αναφέρει ο γεωπόνος ο κ. Λάζαρος Κουροκεχαγιάς αφορά κατά κύριο λόγο τους ερασιτέχνες και το κατά πόσο θα εναρμονιστούν με τον νόμο και τις νέες συνθήκες. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, μεγάλο ερώτημα παραμένει και κατά πόσο «εμείς οι γεωτεχνικοί θα εφαρμόσουμε τον νόμο. Θα εναρμονιστούμε ή θα τον θυσιάσουμε στον βωμό της πώλησης και της κερδοσκοπίας;».

«Ευθύνη στην κακή χρήση των φυτοφαρμάκων φέρουμε και εμείς οι ίδιοι οι γεωπόνοι οι οποίοι πολλές φορές στον βωμό της πώλησης και του κέρδους παρακάμπτουμε και την ορθή χρήση και πολλές φορές δίνουμε και πράγματα που δεν πρέπει» συνέχισε ο ίδιος για να καταλήξει λέγοντας πως «θα πρέπει να αποκτήσει παιδεία τόσο ο επαγγελματίας χρήστης όσο και ο γεωπόνος, με γνώμονα και πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και δευτερευόντως την προστασία του ίδιου του ανθρώπου. Δεν νοείται να παίρνεις ένα φάρμακο για τον βήχα ή για τον πυρετό και να τηρείς κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού γιατί δεν θες να βλάψεις τον εαυτό σου και να μην το κάνεις όταν χρησιμοποιείς ένα άκρως επικίνδυνο προϊόν και ψεκάζεις την καλλιέργειά σου. Εκεί κινδυνεύεις πολύ περισσότερο άμα κάνεις κακή χρήση». Η θνησιμότητα άλλωστε όπως εξήγησε στον κλάδο των γεωπόνων από την έκθεσή στα φυτοφάρμακα είναι πάρα πολύ μεγάλη, το ίδιο και στους αγρότες όπου έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της έλλειψης μέτρων προστασίας όπως γάντια, μάσκες και η ορθή χρήση σε όρους δοσολογίας των φυτοφαρμάκων.

ΔΩΡΕΑΝ Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Οι λίστες των πιστοποιημένων για ψεκασμό αγροτών από πλευράς του Υπουργείου είναι έτοιμες και ενήμερες, ενώ οι κατά τόπους διευθύνσεις γεωργίας έχουν ήδη προβεί σε σχετικές ενημερώσεις τόσο των γεωπόνων όσο και των ίδιων των αγροτών για την εφαρμογή του μέτρου.

Για την ώρα, κατάληξε ο κ. Κουροκεχαγιάς ερωτηθείς σχετικά, η συνταγογράφηση είναι δωρεάν, «για το μέλλον δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσεται».


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment