ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΡΙΤΩΝ
Βέλγοι και Έλληνες ερευνητές αναζητούν τον τάφο του Ανδρέα Βεζάλ
23-09-2017 11:19:31

Μια σημαντική αρχαιολογική έρευνα βρίσκεται στο ξεκίνημα της στην Πόλη της Ζακύνθου και παρά το γεγονός ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, το εγχείρημα από μόνο του προκαλεί έντονο ενδιαφέρον και γεννά προσδοκίες! 

Ο λόγος για ένα ερευνητικό πρόγραμμα αναζητά τα ίχνη της καθολικής εκκλησίας  της Παναγίας των Χαρίτων (Santa Maria delle Grazie) αλλά και του τάφου του ανατόμου Ανδρέα Βεζάλ που σύμφωνα με κάποια ιστορικά στοιχεία βρίσκεται εκεί!

Η έρευνα γίνεται υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, από την Βελγική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και το ίδρυμα Τεχνολογίας και έρευνας της Κρήτης. Η έγκριση για την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος δόθηκε πριν από λίγους μήνες από το Υπουργείο Πολιτισμού και ο συνολικός προϋπολογισμός καλύπτεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Οι Φίλοι του Βεζάλ» στο Βέλγιο. Σημειώνεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε εξέλιξη μια καμπάνια για την συγκέντρωση χορηγιών, η οποία γνώρισε σημαντική ανταπόκριση στο Βέλγιο.

Το πρώτο στάδιο υλοποίησης του προγράμματος που ξεκίνησε από προχθές στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Τριάδας δεν αποτελεί μια εικόνα που προκαλεί εντυπωσιασμό, μια που δεν περιλαμβάνει …ανασκαφές και αρχαιολόγους «πνιγμένους» στην σκόνη που αναζητούν παλιά αγάλματα και αγγεία: Πρόκειται όμως για ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα. Εξειδικευμένοι επιστήμονες σκανάρουν με ένα ειδικό μηχάνημα τους δρόμους της περιοχής, «χαρτογραφώντας» κατά κάποιο τρόπο το έδαφος. Τα  στοιχεία που θα συλλέξουν θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας για να διαπιστωθεί αν στο υπέδαφος (και σε ένα βάθος περίπου τριών μέτρων) υπάρχουν τμήματα της παλιάς καθολικής εκκλησίας, ώστε να οριοθετηθεί η θέση όπου βρισκόταν η Εκκλησία.

«Με τη μέθοδο του  γεωραντάρ και της δορυφορικής τομογραφίας, ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κάτω από τα στρώματα των οδών» σημείωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χριστίνα Μερκούρη, μιλώντας στον -Ε-. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το ερευνητικό πρόγραμμα  τελεί υπό την εποπτεία του Βέλγου Καθηγητή Jan Driessen και της Προϊσταμένης της Εφορείας Ζακύνθου και Αρχαιολόγου Χριστίνας Μερκούρη με την συμβολή του διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωφυσική και Δορυφορική Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του ΙΤΕ, Απόστολου Σαρρή. «Κινητήριος δύναμη» του εγχειρήματος, ο γνωστός στη Ζάκυνθο Βέλγος Διπλωμάτης Τέο Ντίριξ, ο οποίος έχει αφιερωθεί ψυχή και σώματι στην αναζήτηση του τάφου του Ανδρέα Βεζάλ!

Κυκλοφοριακά μέτρα στην περιοχή 

Προκειμένου να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι έρευνες, η Τροχαία Ζακύνθου έχει απαγορεύσει για προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή, την στάση και την στάθμευση Οχημάτων: προχθές Πέμπτη στις δύο πλευρές των οδών Χιώτη, Μπαρτζώκηδων και Δελάζαρη, από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 16:00, ενώ χθες Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις πλευρές των οδών Κολοκοτρώνη, Κολυβά, Λουκά Καρρέρ και Χαριάτη, τις ίδιες ώρες.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Τροχαία αλλά και τους πολίτες για την συνεργασία και την κατανόησή τους» σημείωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου Χριστίνα Μερκούρη μιλώντας στον –Ε- .

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

 


1 year ago

Ανδρέας Στάβερης- Πολυκαλάς

1 year ago
Μα καλά η θέση της Santa delle Grazie δεν είχε εντοπιστεί πριν από 2 χρόνια περίπου όταν είχαν έλθει στην Ελλάδα πάλι οι Βέλγοι, μαζί με τον Ζακυνθινό ερευνητή Παύλο Πλέσσα που μένει στο Λονδίνο και την εντόπισαν περίπου στην διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη και Π. Χιώτη ???????

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment