ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Δραματική μείωση στις φωλιές χελωνών εντοπίζεται στη δυτική πλευρά της παραλίας Λαγανά
23-09-2017 10:29:47

Από τις περίπου 650 φωλιές θαλάσσιας χελώνας, που έχουν καταγραφεί τη φετινή θερινή σεζόν στις παραλίες ωοτοκίας στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), μία εξ’ αυτών  καταγράφηκε στην παραλία του Δυτικού Λαγανά. 

Στην παραλία του Δυτικού Λαγανά, λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων, έχουν μειωθεί δραματικά οι καταγεγραμμένες φωλιές ετησίως.  Για αυτό το λόγο και στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις τόσο του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ όσο και του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., οργανώνεται από κοινού η δημόσια εκσκαφή της φωλιάς, που εντοπίστηκε στην παραλία του Δυτικού Λαγανά.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε συνεργασία με το ΕΘΠΖ, συλλέγει καθημερινά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις φωλιές θαλάσσιας χελώνας κατά τις περιόδους φωλεοποίησης και εκκόλαψης. Οι εκπαιδευμένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., «ανοίγουν» ένα ποσοστό των φωλιών μετά τη λήξη της επώασης.  Το άνοιγμα της φωλιάς γίνεται πάντα, έπειτα από το πέρας συγκεκριμένων ημερών, όταν τα αυγά έχουν όλα εκκολαφθεί. Με τον τρόπο αυτόν καταγράφεται το ποσοστό της επιτυχίας της εκκόλαψης, δηλαδή πόσοι από τους νεοσσούς πήγαν με επιτυχία στο νερό και πόσοι δεν εκκολάφθηκαν και για πιο λόγο. 

Περιστασιακά, στις εκσκαφές ορισμένων φωλιών εντοπίζονται ζωντανοί νεοσσοί, που είτε παγιδεύτηκαν από πέτρες ή συμπαγή άμμο ή ήταν πολύ αδύναμοι για να βγουν στην επιφάνεια της άμμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αξιολογείται αν  είναι αρκετά ισχυροί για να οδηγηθούν με προσοχή στη θάλασσα, ή αν πρέπει να τοποθετηθούν ξανά κάτω από την άμμο, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να αναδυθούν το επόμενο βράδυ.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: http://www.nmp-zak.org/ (τηλ.: 26950 29870)

ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας: www.archelon.gr (τηλ.: 6940454976)

Ζάκυνθος 20/09/2017


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment