Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΠΖ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΦΩΛΙΩΝ:
Δ. Κουτσούμπας: “Φυσιολογικές οι διακυμάνσεις του πληθυσμού αλλά δεν κλείνουμε τα μάτια και στον ανθρώπινο παράγοντα”
12-09-2017 14:12:52

Στη σημαντική μείωση που έχει καταγραφεί στον αριθμό των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες ωοτοκίας αναφέρθηκε μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου Δρόσσος Κουτσούμπας στον απόηχο και των ανακοινώσεων που έγιναν από το Σύλλογο Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε πως η μείωση αυτή εντάσσεται στην βιολογία του πληθυσμού, είναι αναμενόμενη και είναι ένα φαινόμενο που φέτος παρατηρήθηκε και σε άλλες περιοχές ωοτοκίας της χελώνας όπως ο κόλπος της Κυπαρισσίας. 

«Όλα τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας παρουσιάζουν μια δυναμική, Υπάρχουν χρονιές μέτριες, κακές ή πολύ καλές. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα, χωρίς να αγνοεί τα ετήσια αποτελέσματα, παρακολουθεί έναν πληθυσμό σε βάθος δεκαετίας ή και 20ετίας. Θυμίζω πως πέρυσι είχαμε φτάσει τις 1.500 φωλιές και φέτος βρισκόμαστε σε χαμηλά επίπεδα» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας συμπληρώνοντας πως μείωση της τάξης του 30% παρουσιάστηκε όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλά και σε άλλες περιοχές ωοτοκίας της χελώνας.

«Προφανώς και δεν κλείνουμε τα αυτιά ούτε στις χρονιές με μεγάλο αριθμό ούτε σε χρονιές με μικρό αριθμό φωλιών στην προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστάσεις που δημιουργούν πρόβλημα. Για παράδειγμα η αυξημένη ναυσιπλοΐα που παρατηρήθηκε φέτος στη Ζάκυνθο και ειδικά στο Λαγανά λόγω τουρισμού είχε σαν αποτέλεσμα αυξημένο αριθμό νεκρών χελωνών. Είναι σοβαρό θέμα και προσπαθούμε να θέσουμε κανόνες σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς. Δεν κλείνουμε τα μάτια στους ανθρωπογενείς παράγοντες που συμβάλουν στην μείωση του πληθυσμού της χελώνας» επεσήμανε. 

Τέλος ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της συνάντησης της ομάδας εργασίας για το νέο Νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την επέκταση των ορίων αρμοδιότητας των Φορέων Διαχείρισης.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment