Ζάκυνθος

Πανιόνια σύσκεψη για την Νησιωτική Πολιτική της Κυβέρνησης στη Ζάκυνθο την ερχόμενη Δευτέρα

Στο νησί μας η ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτές των Επτανήσων και η περιφερειακή αρχή

Το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της “Λέσχης ο Ζάκυνθος” θα πραγματοποιηθεί μια πανιόνια συνάντηση με επίκεντρο την νησιωτική πολιτική της Κυβέρνησης ενόψει και του σχεδιασμού για την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021- 2027.

Κεντρική εισηγήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Γενική Γραμματέας Αιγαίου Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Χριστιάνα Καλογήρου, η επίσκεψη της οποίας στο νησί μας έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

H Γενική Γραμματέας Αιγαίου Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Χριστιάνα Καλογήρου

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το πρόγραμμα, η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας και προσκεκλημένοι είναι, εκτός από τα στελέχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι Βουλευτές των Επτανήσων, οι Δήμαρχοι των νησιών, η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα αλλά και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες στον τομέα των έργων, υποδομών, ευρωπαϊκών προγραμμάτων κτλ.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της απόφασης που έχει λάβει η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ για την δημιουργία ενός νέου προγράμματος ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής στο νησιωτικό χώρο, έχει προηγηθεί διάλογος και με άλλους φορείς όπως είναι τα νησιωτικά επιμελητήρια με επίκεντρο την χάραξη σχεδιασμού για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά.

Στη Ζάκυνθο και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ

Ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γ. Καρβέλης

Με αφορμή την σύσκεψη που θα ξεκινήσει στις 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης, το νησί μας αναμένεται να επισκεφτεί μεταξύ άλλων και ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γ. Καρβέλης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο νησί της Κέρκυρας για συναντήσεις εργασίας. Ο κ. Καρβέλης αναμένεται να βρει την ευκαιρία να επισκεφτεί το Νοσοκομείο Ζακύνθου και να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της διοίκησης αλλά και των εργαζομένων.

Προβλήτα, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και μεταφορικό ισοδύναμο

Τα λιμενικά έργα στη Ζάκυνθο και ειδικότερα το πολυσυζητημένο έργο της προβλήτας για την πρόσδεση των κρουαζιεροπλοίων είναι δεδομένο πως θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης με την πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ καθώς είναι γνωστό πως σε εξέλιξη βρίσκεται ένας σχεδιασμός διαφορετικός από αυτόν που είχε εγκριθεί από την ΕΣΑΛ και την προηγούμενη Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, λίγο πριν το Υπουργείο τρέξει τις πρώτες μελέτες για το Master Plan του λιμανιού, υπήρξε παρέμβαση από τους φορείς του νησιού η διαδικασία αυτή να μπει στον ..πάγο και ο σχεδιασμός που αρχικά αφορούσε την προβλήτα του Αγίου Διονυσίου να γίνει στο μώλο του Αγίου Νικολάου.

Ωστόσο, ως θέματα μείζονος σημασίας για όλα τα νησιά του Ιονίου είναι η διασύνδεση μεταξύ των νησιών αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και το αίτημα για μια νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που θα λειτουργεί όλο το χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και θα εξυπηρετεί εκτός από επιβάτες και οχήματα.

Ακόμη, αναμένεται να τεθεί και το πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο καθώς ειδικά για τη Ζάκυνθο θυμίζουμε πως το μέτρο κάλυψε ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού και πρόθεση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι η αναδιαμόρφωση του μέτρου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός, στη Ζάκυνθο εκδόθηκαν 5.427 Μοναδικοί Αριθμοί Νησιώτη, εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν 3.210.

Στο μέτρο εντάχθηκαν 15.241 εισιτήρια, επεστράφη το ποσό των 93.617,43 € και το ποσό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε κάθε επιβάτη ήταν 29,16 ευρώ.

Ermisnewsroom/Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *