ΙΟΝΙΟ
Η μεταβίβαση της Δημόσιας Περιουσίας στο Υπερταμείο, θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο
04-10-2018 12:24:31

Το θέμα της μεταβίβασης Δημόσιας Περιουσίας στο Υπερταμείο αναμένεται να απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που θα γίνει στην Κεφαλονιά το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και για το ζήτημα που ο ίδιος ο Περιφερειάρχης έθιξε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, έχουν γίνει δύο επερωτήσεις από τον επικεφαλής της «Αριστερής Κίνησης Ιονίου» Τάσο Σαλβάνο αλλά και από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεόδωρο Γουλή.

Τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και για την Γνωμοδότηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για τη νήσο Σκορπιό, που επίσης συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, μίλησε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης. Ειδικά για το ζήτημα του υπερταμείου, σχολίασε πως απαιτείται Νομοθετική Ρύθμιση που θα εξαιρεί ακίνητα ειδικής σημασίας όπως είναι τα αρχαιολογικά μνημεία, καθώς δεν αρκούν οι ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού.

«Το ζήτημα τέθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Περιφερειάρχη και αφενός θα πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις για το ποια είναι τα ακίνητα που περνάνε στο Υπερταμείο, αφετέρου να εκφραστεί μια έντονη διαμαρτυρία για το γεγονός ότι ποτέ οι αυτοδιοικητικές αρχές, οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι φορείς δεν είχαν κάποια ενημέρωση. Μεταξύ των ακινήτων που μεταβιβάζονται είναι εμβληματικά κτήρια και μνημεία, που αφορούν την Ιστορία και την φυσιογνωμία των νησιών» τόνισε ο κ. Μωραΐτης, υπογραμμίζοντας πως η υποθήκευση κάποιων ακινήτων υπάρχει από το 2014.

«Το 2014 είχαμε την Ευρώπη και το ΔΝΤ και σήμερα έχουμε μόνο την Ευρώπη που συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως εγγύηση για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Χώρα μας τα συγκεκριμένα ακίνητα! Μπορεί οι οικονομικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του Τρίτου Μνημονίου θεωρητικά να μην υπάρχουν, αλλά οι δεσμεύσεις που απορρέουν θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια. Γι’ αυτές τις δεσμεύσεις, τα ακίνητα αυτά θα συνεχίσουν να αποτελούν υποθήκη;» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και συμπλήρωσε πως το Υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση των Μνημείων από τη μεταβίβαση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει.

Για την επένδυση στον Σκορπιό

Σε σχέση με την επένδυση που προτίθεται να κάνει στον Σκορπιό ο σημερινός ιδιοκτήτης του νησιού για τη δημιουργία ενός τουριστικού θερέτρoυ για VIP, ο κ. Μωραΐτης εξήγησε πως μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις που απαιτούνται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

«Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα συζητήθηκε χωρίς να ληφθεί τελικά απόφαση ως προς την έγκριση της Μελέτης, αφού ούτε τα υπέρ αλλά ούτε και τα κατά συγκέντρωσαν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων. Ενώ πολιτικά η απόφαση ήταν αρνητική, δεν καταγράφηκε το σχετικό πρακτικό και δεν εστάλη στα συναρμόδια Υπουργεία για να συμπεριληφθεί στο φάκελο που θα καταλήξει τελικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτός είναι και ο λόγος που το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αλλάξουμε την απόφασή μας» σημείωσε ο κ. Μωραΐτης.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment