ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Δημοτικό Συμβούλιο: Συνάντηση εδώ και τώρα με την Υπουργό Τουρισμού για το Ναυάγιο (Φώτο)
19-09-2018 12:16:00

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του Ναυαγίου ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις με ευθύνη της Περιφέρειας η οποία έχει κατά το νόμο την αρμοδιότητα στο χώρο και έτσι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των λουομένων. Επίσης ζητείται να γίνει συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού και να της τεθεί υπόψη σχέδιο διαχείρισης για την περιοχή.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ενημέρωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος πρότεινε να γίνει ζωνοποίηση της παραλίας του Ναυαγίου και να οριοθετηθούν τα επικίνδυνα σημεία. 

Αρχικά ο Δήμαρχος είπε ότι στην περίπτωση της πρόσφατης κατολίσθησης ισχύει το ουδέν κακόν αμιγές καλού, αφού δεν είχαμε θύματα. Είπε ότι επικοινώνησε με την Κτηματική υπηρεσία η οποία του γνωστοποίησε τη νομοθεσία καθώς είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας η παρέμβαση στο χώρο και απαιτείται έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος βρίσκεται για διήμερο στο νησί μας για να εξετάσει την ευστάθεια των πετρωμάτων στο Ναυάγιο και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα που είχε η πρώτη ημέρα εργασίας. Μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας ανέφερε πως δεν μπορούμε να μηδενίσουμε το φαινόμενο της κατολίσθησης που προέρχεται από τις σεισμικές διεργασίες  αλλά να προτείνουμε δράσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο. Περιέγραψε εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης του χώρου με άθλιες καντίνες, πλήθος σκουπιδιών και ένα ερειπωμένο κτίριο. Είπε ότι η  κατολίσθηση που έγινε αφορά το 1/5 της μάζας που υπάρχει για να φύγει και το υπόλοιπο επικρέμεται, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα και μέχρι το χειμώνα θα έχουμε κι άλλη κατολίσθηση. 

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση στο πρανές καθώς αυτό χρειάζεται προϋπολογισμούς εκατομμυρίων και θα αλλοιώσει το χώρο. Είπε ότι είναι επικίνδυνη η αποβίβαση τουριστών στην παραλία αλλά στο πάνω μέρος δεν υπάρχει κίνδυνος. 

Στη συνέχεια μίλησε ο φυσικός Γιάννης Κοπανάς ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του κ. Λέκκα για πολλά χρόνια στο θέμα της πρόγνωσης των σεισμών και είπε ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτά τα φαινόμενα όπως οι κατολισθήσεις που θα συνεχίσουν. Αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να μπουν φύλακες και να ενημερώνουν τους τουρίστες, ενώ σημείωσε πως σε μια τέτοια παραλία έπρεπε να είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες.

Ο Λιμενάρχης Νίκος Κοκκάλας στην τοποθέτησή του είπε πως θα ήταν ουτοπικό να πιστέψει κάποιος πως μετά από ένα τέτοιο γεγονός δεν θα έκλεινε το Ναυάγιο! Μίλησε με πολύ καλά λόγια για τους υπευθύνους των σκαφών οι οποίοι ζουν από την περιοχή και απάντησε σε ερωτήσεις για τον αριθμό των λουομένων που προσεγγίζουν την ακτή. 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους και στο τέλος ελήφθη ομόφωνη απόφαση για την ανάγκη των παρεμβάσεων και την επίσκεψη στην Υπουργό Τουρισμού. Επίσης στιγματίστηκε η συμπεριφορά της Περιφερειακής Ενότητας η οποία αν και κλήθηκε, δεν ανταποκρίθηκε και δεν παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση παρά τη σοβαρότητα του θέματος. 

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment