ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΝΕΤΟΣ
Από το σοκ της πρόσφατης τραγωδίας στα αίτια της ελληνικής παθογένειας! 30-07-2018 08:58:30

Ο Ιούλιος έχει σημαδέψει τη νεώτερη ελληνική ιστορία με γεγονότα τραγικά που παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη των περισσοτέρων από εμάς.

Έμελλε φέτος να προσθέσουμε άλλη μια δυσάρεστη εξέλιξη που θα την θυμούνται οι επόμενες γενιές για παρά πολλά χρόνια.

Η τραγωδία της Αττική από το μόνιμο, εδώ και δεκαετίες φαινόμενο των κατ’ εξακολούθηση εμπρησμών, έχει δύο πτυχές.

Η μια αφορά τις απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και η άλλη αφορά τη διαπίστωση ότι ζούμε σε ένα κράτος που με νόμους, διατάξεις και αποφάσεις νομιμοποιεί κάθε παραβατική συμπεριφορά, ακόμα κι αν αυτή πρόκειται να οδηγήσει σε τόσο μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες.

Σύμφωνα με τα όσα μάθαμε και γνωρίσαμε τις τελευταίες ημέρες το σύνολο των θυμάτων αυτή της τραγωδίας προέρχεται από μία περιοχή που με την ανοχή της πολιτείας, οικοδομήθηκε δίχως σχέδιο και αυθαίρετα σε μια δασική περιοχή που εκ των υστέρων νομιμοποίησε η πολιτεία παρέχοντας όλα τα δίκτυα που χρειάζονται αλλά αδιαφορώντας να δημιουργήσει εκείνες τις ελάχιστες υποδομές που θα εξασφάλιζαν την προστασία της ανθρώπινη ζωής. Το γιατί συνέβη αυτό δεν μας είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε. Καταφανής περίπτωση όπου συναντάται η προσωπική ιδιοτέλεια των ανθρώπων με την πολιτική ιδιοτέλεια των κομμάτων που κυβέρνησαν εδώ και δεκαετίες αυτή τη χώρα, απότοκος της οποίας είναι η εξυπηρέτηση του χρήστη της περιοχής αλλά όχι η προστασία του από πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς και άλλα ακραία φαινόμενα.

Το σοκ της ελληνικής κοινωνίας από αυτή την τραγωδία είναι τεράστιο.

Σε μια έκρηξη ειλικρίνειας πολιτικοί όλων των παρατάξεων παραδέχονται το αυτονόητο. Ειδικοί επιστήμονες περιγράφουν με λεπτομέρειες τα ακριβή αίτια αυτής της τραγωδίας, η δικαιοσύνη ξεκίνησε ειδική έρευνα για το θέμα και προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

- Θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, όλοι αυτοί οι υπουργοί, οι διοικητές και οι γραφειοκράτες που με πράξεις και παραλείψεις εδώ και πολλά χρόνια οδήγησαν την περιοχή σε αυτή την φοβερή τραγωδία;

- Θα υπάρξουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο νομοθεσίας και μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον;

Η πρόκληση συνολικά για το πολιτικό μας σύστημα είναι μεγάλη αλλά τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην γίνουν όλα, όσα το δίκαιο, η ηθική και η ασφάλεια των πολιτών, επιβάλλει να γίνουν.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πληρώνει και θα πληρώνει για πολλά χρόνια βαρύ τίμημα για τα λάθη του παρελθόντος. Όμως ας μην γελιόμαστε. Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα όσα ζήσαμε με τα μνημόνια και τα όσα ζούμε με τις καταστροφές ανήκουν και στους απλούς πολίτες που συχνά παραγνωρίζουν το μεγάλο και το σημαντικό για να επωφεληθούν από το μικρό και το ασήμαντο.

Η παραβατικότητα στην πατρίδα μας τείνει να απενοχοποιηθεί επειδή πάντα υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, κόμματα και φορείς που προστρέχουν για να παρακάμψουν τη νομιμότητα. Σταδιακά έχει εμπεδωθεί η εικόνα πως στην πατρίδα μας όποιος βασίζεται στους νόμους είναι αφελής κι όποιος βασίζεται στην παράκαμψή τους είναι ξύπνιος και ικανός.

Αυτά είναι πράγματα που όσο συνεχίσουν να ισχύουν μας εξασφαλίζουν ένα μέλλον εξάρτησης, κοινωνικής και οικονομικής χρεωκοπίας, γεμάτο από μικρές και μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες.

Μακάρι το σοκ της τελευταίας τραγωδίας να μας αφυπνίσει όλους.

Φίλιππος Συνετός


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας