ΑΓΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
Υπόμνημα που ζητά ξεχωριστές αντικειμενικές τιμές ανά Δημοτική Ενότητα συντάσσουν οι φορείς της Ζακύνθου
25-07-2018 08:42:53

Εν αναμονή των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες και στη Ζάκυνθο με τους περισσότερους να αγωνιούν για τις αυξήσεις που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στον ήδη υψηλό φόρο που καταβάλουν τα περισσότερα νοικοκυριά.

Μπορεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ να έχει αλλάξει και η αποστολή τους να καθυστερήσει από 15 ημέρες έως και ένα μήνα αλλά η καταβολή του φόρου δεν πρόκειται να αλλάξει και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Καθημερινής, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων στις 27/07/2018, θα βεβαιωθεί στα μέσα Αυγούστου και στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι λόγοι στους οποίους αποδίδει η εφημερίδα αυτήν την καθυστέρηση με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης, είναι να μην συμπέσει η δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών αφενός με το ορόσημο της εξόδου της χώρας από το μνημονιακό πρόγραμμα και αφετέρου με τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Σε σχέση με τη Ζάκυνθο πάντως, αυτό που αναμένεται είναι η ενεργοποίηση της Επιτροπής που συστάθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και φορέων που θα έχουν επαφές στο υπουργείο Οικονομικών. Μέλος της Επιτροπής αυτής είναι και ο λογιστής αλλά και μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Δημήτρης Πέττας που μιλώντας στον –Ε- ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται ένα υπόμνημα το οποίο θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα κοινοποιηθεί και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου Στ. Κοντονή.

Οι φορείς της Ζακύνθου θα επιδιώξουν τροποποιήσεις σε σχέση με τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών με δύο βασικά αιτήματα. Το πρώτο αίτημα αφορά τον καθορισμό αντικειμενικών αξιών ανά Δημοτική Ενότητα και αν είναι δυνατόν ανά δημοτικό διαμέρισμα, καθώς κάθε περιοχή έχει ιδιαιτερότητες και ο υπολογισμός για όλη τη Ζάκυνθο δεν μπορεί να γίνεται με σημείο αναφοράς τις αντικειμενικές αξίες στην Πόλη και ειδικότερα αυτές που ισχύουν στη ζώνη της οδού Αναπαύσεως.

Το δεύτερο αίτημα αφορά τα ακίνητα των αγροτών που έχουν συμπεριληφθεί στους οικισμούς και πλέον φορολογούνται σαν να επρόκειτο για αστικά ακίνητα, ακόμη και αν καλλιεργούνται από κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Ο κ. Πέττας σημείωσε πως πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν από τις επεκτάσεις των ορίων των οικισμών που έγιναν κατά το παρελθόν, ακόμη και για πελατειακούς λόγους, σημειώνοντας πως σήμερα τα αγροτικά ακίνητα, έχουν επιβαρυνθεί με φόρους πολλών χιλιάδων ευρώ και είναι επί της ουσίας «υποθηκευμένα».

Σημειώνεται πως οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι αυξημένες για τις περισσότερες περιοχές της Ζακύνθου, με μεγάλες αποκλίσεις να υπάρχουν σε εργατικές περιοχές όπως είναι οι Κήποι και οι εργατικές κατοικίες και εκτός από τον ΕΝΦΙΑ οι αυξήσεις αυτές συμπαρασύρουν και άλλους φόρους, όπως για παράδειγμα ο φόρος μεταβίβασης αλλά και κληρονομιάς.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment