ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ Π.Σ. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΣΤΑΦΙΔΑ: Την επόμενη βδομάδα ξεκαθαρίζει το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες
11-07-2018 08:40:35

Τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η τελευταία κακοκαιρία στην παραγωγή της σταφίδας αναμένεται να απασχολήσουν την επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων καθώς το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ενημερώθηκε για αυτά ο ίδιος Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος από τους εκπροσώπους του ΕΑΣΖ.

Με τον κ. Γαλιατσάτο συναντήθηκαν στο Διοικητήριο και πιο συγκεκριμένα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, ο Πρόεδρος του ΕΑΣΖ Αν. Αντίοχος αλλά και ο Διευθυντής Π. Βισβάρδης, οι οποίοι ζήτησαν την στήριξη της Περιφέρειας στο αίτημα του ΕΑΣΖ για άμεση και ουσιαστική αποζημίωση των πληγέντων.

Καθώς μεσολάβησαν κάποιες ημέρες από την εβδομάδα των έντονων βροχοπτώσεων, η πραγματική έκταση της ζημιάς γίνεται αντιληπτή και αυτό που αναμένεται είναι να υπάρξει η καταγραφή από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ το χρόνο και στο βαθμό που πρέπει.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Π. Βισβάρδης σχολίασε πως δυστυχώς οι αρχικοί φόβοι επιβεβαιώθηκαν, η ζημιά είναι δεδομένη αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να διαπιστωθεί η έκταση και το είδος της.

«Θα είμαστε σε θέση να αποτιμήσουμε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής από την επόμενη εβδομάδα. Το σίγουρο είναι πως οι σταφίδες που είχαν ήδη ωριμάσει καταστράφηκαν και αυτό που μένει να διαπιστώσουμε είναι τι έγινε με τον καρπό που ακόμη δεν είχε ωριμάσει. Οι παραγωγοί που ράντισαν άμεσα κατάφεραν να περιορίσουν τη ζημιά, ωστόσο επιβαρύνθηκαν με μια επιπλέον δαπάνη που δεν την είχαν υπολογίσει» σημείωσε ο κ. Βισβάρδης συμπληρώνοντας πως η Επόπτρια του ΕΛΓΑ έχει ήδη κάνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης αλλά χρειάζεται να ακολουθήσουν και άλλοι πιο ενδελεχείς έλεγχοι.

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ και το πρόβλημα να χάσουν αποζημιώσεις κάποιοι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν μέχρι τέλη του μήνα, ο κ. Βισβάρδης ανέφερε πως το σύστημα των πληρωμών είχε μείνει ανοιχτό μέχρι και την περασμένη Παρασκευή και πως θα γίνουν προσπάθειες ώστε κανείς από τους πληγέντες να μην μείνει ακάλυπτος, από την στιγμή μάλιστα που η μη καταβολή των εισφορών δεν οφείλεται σε αυτούς αλλά στο γεγονός ότι δεν έγιναν παρακρατήσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εκκρεμούν οι αποζημιώσεις από τις περσινές φωτιές!

Με αφορμή μια σειρά από επαφές που προγραμματίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΑΣΖ τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να θέσουν και το σοβαρό ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτών από τις φωτιές του περασμένου χρόνου.

Θυμίζουμε πως οι καταστροφές αφορούσαν ζωικό αλλά και φυτικό κεφάλαιο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απολύτως αποζημίωση.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment