ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΝΕΤΟΣ
Από τη συμφωνία της Ζυρίχης στη συμφωνία των Πρεσπών 20-06-2018 08:27:38

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα υπέγραψε μια συμφωνία με ξένο κράτος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση ενός διαχρονικού εθνικού ζητήματος ήταν η συμφωνία της Ζυρίχης - Λονδίνου το 1959 για την δημιουργία του Κυπριακού κράτους.

Η συμφωνία αυτή, που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Μεγάλη Βρετανία και οι εκπρόσωποι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, παρότι είχε την στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν έμελλε να δικαιωθεί από το χρόνο επειδή στις δύο από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις επικράτησαν, κατά καιρούς, ακραίες δυνάμεις που οδήγησαν τους λαούς σε αιματηρές ταραχές και πραξικοπήματα έως την Τουρκική εισβολή του 1974. 

Στην πορεία του χρόνου η Ελλάδα εντάχθηκε το 1980 στην τότε ΕΟΚ και νυν Ε.Ε.  αλλά η επόμενη συμφωνία με διεθνή χαρακτήρα και σοβαρές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής, είναι αυτή που υπέγραψαν πρόσφατα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της FYROM στις ακτές της λίμνης Πρέσπας.

Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία για τις αρχικές επιδιώξεις και των δύο πλευρών. Αποτελεί προϊόν ενός συμβιβασμού που θα αποδειχθεί πως  θα έχει βιωσιμότητα στο χρόνο, εάν και εφόσον οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο χώρες είναι μόνιμα και σταθερά προσανατολισμένες στην ειρηνική συνύπαρξη και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Διότι εάν προκύψουν ηγεσίες πολιτικές στη μία ή την άλλη χώρα που θα εμπνέονται από μισαλλόδοξα κηρύγματα του παρελθόντος είναι βέβαιο πως θα προκληθούν προβλήματα ανεξάρτητα από το κείμενο και το περιεχόμενο της χθεσινής συμφωνίας. 

Η περίπτωση της Κυπριακής τραγωδία αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για όλους όσους ονειρεύονται ότι στον κόσμο έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους όποιους άλλους βρίσκονται γύρω τους. 

Φ.Σ.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας