ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Στην πλατεία Σολωμού η μαρμάρινη στήλη του Maitland και αντίγραφο έργου του Τhorvaldsen
01-02-2018 12:23:30

Μια σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου σε συνεργασία με το Δήμο αποκαθιστώντας μια σοβαρή «παράλειψη» απέναντι στην πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας, ελάχιστα δείγματα των οποίων έχουν απομείνει σήμερα, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Ο λόγος για το μνημείο που είχε ανεγερθεί προς τιμήν του πρώτου Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στις Ιονίους Νήσους, Thomas Maitland (1759 – 1824 ) από τους Ζακυνθινούς και στο οποίο η εφημερίδα μας έχει κάνει δεκάδες αναφορές κατά το παρελθόν. 

Στόχος είναι τα τμήματα του Μνημείου που σώζονται μέχρι σήμερα να αναδειχθούν και να προστατευτούν, «απολαμβάνοντας» την προσοχή που τους οφείλεται! 

Με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, και την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Π. Κολοκοτσά αλλά και του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Α. Ζήβα,  προχθές το πρωί έγινε η μεταφορά της μαρμάρινης στήλης στην οποία κατά το παρελθόν ήταν τοποθετημένη η προτομή του Maitland από το σημείο που βρισκόταν μέχρι σήμερα (στο χώρο πίσω από το Πνευματικό Κέντρο) στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού.

Η στήλη τοποθετήθηκε στο χώρο της πλατείας που άλλοτε βρισκόταν το καινούργιο άγαλμα του Βεζάλ και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται για την προστασία και την ανάδειξη του περιλαμβάνουν την επένδυσή του βάθρου της στήλης με μάρμαρο και την τοποθέτηση μιας ορειχάλκινης πλάκας, που θα είναι  πιστή αντιγραφή της πρωτότυπης: Θυμίζουμε πως το πρωτότυπο έργο είναι μια ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας μπρούτζινη αναπαράσταση της Θεάς Αθηνάς, της Αρετής και της Κακίας, που φιλοτέχνησε ο δανός γλύπτης Bertel Thorvaldsen (1770 – 1844) και σήμερα φυλάσσεται στο Δημαρχείο.

Στο σημείο θα τοποθετηθεί και μια ενημερωτική πινακίδα που θα παρέχει πληροφορίες για το μνημείο.

Η κατασκευή της ορειχάλκινης αναπαράστασης, θα γίνει με εκμαγείο που θα κατασκευάσει ο μαρμαροτεχνίτης και υπάλληλος της Εφορείας Ζακύνθου Βασίλης Σαρρής, ενώ σημαντική σε όλη αυτή την προσπάθεια που συντόνισε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Χρ. Μερκούρη ήταν η συνδρομή της πρώην Διευθύντριας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΖ κ. Μαρίας Σιδηροκαστρίτη Κοντονή

Αυτό που επίσης αξίζει να σημειωθεί, είναι πως η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να εντάξει στον προϋπολογισμό της το κόστος για την μαρμάρινη επένδυση αλλά και για την κατασκευή του εκμαγείου.

Τέλος, σημαντική είναι η πρωτοβουλία που φαίνεται να αναλαμβάνουν από κοινού Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και Δήμος για την παραχώρηση της μπρούτζινης πλάκας του Thorvaldsen στο Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων ώστε να εκτίθεται στο κοινό και φυσικά να φυλάσσεται όπως πρέπει. 

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


9 months ago
ποιόν ρωτήσατε που ξαναβάζετε την "στηλη του Μαίτλαντ" σ αυτό το σημείο?Έχετε διαβάσει την ιστορία του Μαίτλαντ?Γιατί αναμοχλεύετε πάθη?Η στήλη υπήρχε σ'αυτό το σημείο,αλλά έγιναν αγώνες για να αφαιρεθή.
4 months ago

Kolokotronis

4 months ago
Κι εγω συμφωνω δε χρειαζεται σε δημοσια θεση η προτομη του μεγαλου αυτου Ανθελληνα!

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment