ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Λ. Μπουζιάνου: Φοροεισπρακτικό το μέτρο για το τέλος πλαστικής σακούλας !
05-01-2018 09:00:00

Ως φοροεισπρακτικό χαρακτηρίζει η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λ. Μπουζιάνου το μέτρο που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η του χρόνου και αφορά την επιβολή ειδικού τέλους για τη χρήση πλαστικής σακούλας. 

Η ίδια προέτρεψε τους καταναλωτές να προμηθευτούν ειδικές σακούλες για τα ψώνια τους, που θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ξανά και ξανά , ενώ τόνισε πως οι καταναλωτές θα αντιληφθούν τις αλλαγές κυρίως στο σούπερ μάρκετ, ενώ οι περισσότεροι καταστηματάρχες θα δουν τις συνέπειες στο ταμείο τους.

«Με την επιβολή του τέλους δεν μειώνεται η χρήση της σακούλας. Είναι ένας φόρος που κατά τη γνώμη μας θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα στα μικρά καταστήματα. Αν ήθελαν θα μπορούσαν να τις καταργήσουν ή να απαγορεύσουν την παραγωγή των μη βιοδιασπώμενων σακουλών. Είναι  φοροεισπρακτικό το μέτρο και ας μην το θεωρούμε μικρό» τόνισε η κ. Μπουζιάνου

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ισχύουν από την 1η του χρόνου:

Όλα τα καταστήματα που δίνουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, όπως οι φούρνοι και τα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει από σήμερα να τις χρεώνουν 0,03 ευρώ+ΦΠΑ=0,04 ευρώ και από 1/1/2019 να τις χρεώνουν 0,07 ευρώ+ΦΠΑ=0,09 ευρώ.

Στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα), χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος.

Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγηση τους στον πελάτη.

Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.

Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες / λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Στην πλαστική σακούλα θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία υποχρεωτικού περιεχομένου αλλά και η αξία του επιβαλλόμενου περιβαλλοντικού τέλους με διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.

Το ποσό που θα εισπραχθεί από τις σακούλες ονομάζεται περιβαλλοντικό τέλος και θα αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο (π.χ. για το Α’ Τρίμηνο 2018 θα αποδοθεί έως 30/4/2018).

Όσοι χρησιμοποιούν Ταμειακές θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό τμήμα όπου θα χτυπάνε 4 λεπτά την κάθε σακούλα.

Όσοι χρησιμοποιούν Υπολογιστές θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό είδος (Σακούλα ή Περιβαλλοντικό Τέλος) και θα το χρεώνουν σε κάθε συναλλαγή 4 λεπτά.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment