ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΩΡΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
Γ. Κασσιμάτης: ''Παρεμβάσεις στο δημόσιο από το οποίο θα ζητηθούν τίτλοι ιδιοκτησίας''
11-10-2017 08:15:00

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε στη Ζάκυνθο την περασμένη Δευτέρα ο συνταγματολόγος Γεώργιος  Κασσιμάτης για το θέμα της περιουσίας του Δήμου με την ενημέρωση που έκανε στην Οικονομική επιτροπή και η συνέχεια δόθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «Η εγχώρια Περιουσία και οι επόμενες ενέργειες του Δήμου Ζακύνθου».

Ο κ. Κασσιμάτης ανέφερε πως όλες οι εκτάσεις που δεν ανήκουν σε ιδιώτες, είναι του Δήμου και όχι του Δημοσίου και τώρα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να καλέσει το ελληνικό δημόσιο να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας. 

Την εισήγηση που έκανε ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από όλες τις παρατάξεις ενώ στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου, μηχανικός Διονύσης Τουρκάκης, υπάλληλοι από τις τεχνικές υπηρεσίες και η νομική σύμβουλος του Δήμου. 

Στα θέματα για τα οποία έγιναν ερωτήματα στον κ. Κασσιμάτη είναι η περιοχή του Ναυαγίου, ο χώρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, η πρώην πλαζ του ΕΟΤ και οι παραλίες που δημοπρατούνται για τις ομπρέλες.

Η εισήγηση

Αρχικά ο κ. Κασσιμάτης ανέφερε πως έχει πλούσια εμπειρία από τα Κήθυρα και την εποχή που ασχολήθηκε με την ιδιαίτερη πατρίδα του υπήρχαν οι ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ζάκυνθος. Υπενθύμισε ακόμα ότι την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου είχαν κάνει ένα νόμο για να διασωθεί η εγχώρια περιουσία σε όλα τα Ιόνια νησιά. «Η μη ιδιωτική περιουσία ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση» εξήγησε ο κ. Κασσιμάτης και χαρακτήρισε λάθος το ότι τόσα χρόνια αμελήθηκαν τα νησιά. 

Δίνοντας οδηγίες στους αιρετούς ο συνταγματολόγος εξήγησε πως πρέπει ο Δήμος να ενημερώσει την κοινή γνώμη και τους δημότες για τα δεδομένα που δημιουργούνται και παράλληλα να κάνει έγγραφα προς το δημόσιο, στις περιπτώσεις εκείνες που έχει παρέμβει χωρίς να του ανήκει ο χώρος. Επίσης θα πρέπει να ερευνήσει τι συμβαίνει με την εκκλησία γιατί υπάρχουν μοναστήρια που μπορεί να ανήκουν στο Πατριαρχείο και ναοί που μπορεί να είναι ιδιωτικοί, ενοριακοί ή εταιρικοί.

«Ο Δήμος πρέπει να ζητήσει από το δημόσιο τίτλους ιδιοκτησίας γιατί βάσει νόμου οι εκτάσεις ανήκουν στο Δήμο» είπε χαρακτηριστικά ο συνταγματολόγος.

Τα ερωτήματα

Από τη πλευρά τους οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έθεσαν διάφορα ζητήματα. Ο Αντιδήμαρχος Λαγανά Νικήτας Θεοδώσης ζήτησε να μάθει τι ισχύει με τις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στις οποίες μπαίνουν οι ομπρέλες.

Για τις παραλίες οι υπάλληλοι ανέφεραν πως υπάρχουν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ρυθμίζουν τι ισχύει για τους χώρους που γίνεται διαγωνισμός για τις ομπρέλες κλπ. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Ακτύπης έθεσε το θέμα της έκτασης στο πλάτωμα του Ναυαγίου που το διεκδικεί η εκκλησία και είπε ότι ζητά 3.000 στρέμματα, ενώ ρώτησε πως πρέπει να χειριστεί ο Δήμος αυτό το ζήτημα. 

Εκείνο που κατέστησε σαφές ο κ. Κασσιμάτης είναι πως σε ζητήματα πολιτιστικά, δασικά και προστασίας του περιβάλλοντος, προηγείται σε προστασία αυτών των χώρων. 

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment