Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
Πονοκέφαλος οι ναυαγοσώστες για το Δήμο που κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο Ναυτιλίας
13-09-2017 08:15:00

Η έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες είναι η κύρια αιτία για την οποία η Ζάκυνθος, αλλά και άλλες παραλίες των Ιονίων όπως ο Μύρτος στην Κεφαλονιά, έχασαν τις Γαλάζιες Σημαίες.

Το θέμα αυτό απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου καθώς υπάρχουν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το Λιμεναρχείο. 

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης του Λιμεναρχείου με την οποία μπήκαν τα πρόστιμα και μάλιστα ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως θα στείλει έγγραφο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και θα ενημερώσει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συνέχεια πρόστιμα από το Λιμεναρχείο γιατί ο Δήμος δεν  διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό από ναυαγοσώστες σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες, όπως προβλέπει ο νόμος και αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί. 

Η προσφυγή που αποφασίστηκε προχθές αφορά πρόστιμα από το 2010 για παραλία του Βασιλικού.  Μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή ο Αντιδήμαρχος Λαγανά Νικήτας Θεοδόσης εξήγησε γιατί προκύπτουν αυτά τα θέματα. Ο κ. Θεοδόσης είπε ότι οι ναυαγοσώστες δεν έρχονται να δουλέψουν για 2-3 μήνες γιατί δεν τους συμφέρει και προτιμούν να πηγαίνουν στις πισίνες των ξενοδοχείων γιατί εκεί εργάζονται περισσότερους μήνες.

Ακολούθως πήρε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Νίκος Ακτύπης ο οποίος πρότεινε ως εναλλακτική λύση να μην χαρακτηρίζονται ως πολυσύχναστες όλες οι παραλίες αλλά αυτές για τις οποίες ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να προσλάβει ναυαγοσώστες.

Τώρα αναμένεται το έγγραφο που θα στείλει ο Δήμος στο Υπουργείο Ναυτιλίας και η απάντηση που θα δοθεί.

Υπενθυμίζεται πως από πέντε παραλίες της Ζακύνθου αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επίσημα από την Επιτροπή Κρίσεων και τη Συντονιστική Επιτροπή που υλοποιεί το Πρόγραμμα, μετά από έλεγχο και αξιολόγηση των ακτών. Οι παραλίες αυτές είναι στο Αργάσι, στο Λαγανά και τη Μπανάνα.

Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε πως η ποιότητα των νερών κολύμβησης σε αυτές τις παραλίες παραμένει εξαιρετική. Οι αξιολογητές όμως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε:

- παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες,

- καθαριότητα,

- ορθή πληροφόρηση,

- ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και

- δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Συνολικά  δεκαεννέα (19) βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2017 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment