ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι αποζημιώσεις από τις δασικές πυρκαγιές
13-09-2017 08:00:00

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Κορφιάτης και Θεόδωρος Γουλής με την οποία ζητούν να ληφθεί απόφαση για αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις δασικές πυρκαγιές.

Η επερώτηση θα συζητηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού που θα γίνει το Σαββάτο στην Ιθάκη και αναφέρει:

Η Ζάκυνθος φέτος γνώρισε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή. Κάηκαν 28.000 στρέμματα δάσους και μαζί τους καταστράφηκαν περιουσίες φτωχών κατοίκων, κυρίως ελαιόδεντρα, γιδοπρόβατα και αγροικίες. Κυριολεκτικά άμεσα απειλήθηκαν 3 χωριά (Αναφωνήτρα, Αγαλάς, Μαριές), ενώ είχαμε εκτεταμένες φωτιές σε άλλα δώδεκα χωριά.

Οι ευθύνες γι’ αυτή την καταστροφή βαραίνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Γιατί υπήρξε:

• Έλλειψη ουσιαστικής πυροπροστασίας με κονδύλια για προσωπικό, μέσα δασοπυρόσβεσης και αντιπυρικά μέτρα σε δασικές περιοχές.

• Απουσία σχεδίου αντιμετώπισης κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών.

• Ανεπαρκή συντονισμό των επίγειων και εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης.

Δεν επαρκούν οι πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων. Η πραγματική αιτία είναι η εμπορευματοποίηση της γης, η αλλαγή χρήσης της γης και οι αντιδασικοί νόμοι. Τα δάκρυα πάνω από τα αποκαΐδια είναι τουλάχιστον υποκριτικά. Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Β. Αποστόλου υποσχέθηκε αποζημιώσεις από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το οποίο φράζει το δρόμο για μεγάλο ποσοστό παραγώγων για να αποζημιωθούν κάτι που αποτελεί ανοιχτή πρόκληση και κοροϊδία στους πυρόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους.

Ερωτάσθε κύριε περιφερειάρχη: 

• Θα απαιτήσετε την αλλαγή του πλαισίου αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ώστε να περιλαμβάνει όλες τις καταστροφές και ζημίες των αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων;

• Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο σύνολο των ζημιών από τις πυρκαγιές χωρίς όρους, προϋποθέσεις ή εξαιρέσεις;

• Προτίθεστε να ζητήσετε έκτακτη επιχορήγηση για αποψιλώσεις, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και μόνιμου προσωπικού που να εργάζεται κατά την χειμερινή περίοδο στα αντιπυρικά έργα;


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment