ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΑ ΑΡΕΤΑΚΗ
Η Ζάκυνθος παρέλαβε χθες το Αρετάκειο Δημοτικό Σχολείο (Φωτορεπορτάζ)
13-09-2017 12:26:13

Άνοιξε τις πύλες του, για τους μαθητές της ορεινής Ζακύνθου, το «Αρετάκειο Δημοτικό σχολείο», προσφορά του ιδιώτη Νικήτα Αρετάκη που τα τελευταία χρονιά και με μεγάλη προσωπική προσπάθεια, δημιούργησε ένα σχολειό «κόσμημα» για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και χθες το παρέδωσε με επισημότητα στην τοπική κοινωνία.

Σύσσωμες οι αρχές του τόπου με επικεφαλής τον υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Σταύρο Κοντονή, παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν την τελετή παράδοσης ενός σχολείου που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως το “Κολέγιο των ορεινών”. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Νικήτα Αρετάκη ενώ χαιρετισμούς και ευχές απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης, Λ. Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Κων. Γκίκας και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιάννης Κοντός.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Νικήτας Αρετάκης, συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν και τον βοήθησαν στην υλοποίηση του οράματός του, και αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδρομή που ακολούθησε η εκτέλεση του έργου Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο κ. Κοντονής, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση των καλεσμένων στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

Σταύρος Κοντονής:Yπάρχουν ακόμα πατριώτες

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς σε όλη την Ελλάδα λέγοντας ότι «τα εγκαίνια του Αρετάκιου σχολείου στην ορεινή Ζάκυνθο, συμπίπτουν με μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, και να είναι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι στην θέση τους».

Στην συνέχεια έστρεψε να βέλη του προς τις προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ αναφέροντας ότι χαρακτηριστικά «πρέπει να αφήσουμε πίσω το καθεστώς της φωτοτυπίας, που πριν μερικά χρόνια τα σχολειά μας άνοιγαν χωρίς δασκάλους και καθηγητές και τα παιδιά δεν έπαιρναν τα βιβλία τους αλλά τους μοίραζαν φωτοτυπίες. Αυτοί που μοίραζαν φωτοτυπίες, σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε πώς πρέπει να σωθεί ο τόπος, αυτοί που τον οδήγησαν στην καταστροφή και την χρεωκοπία και δεν αναγνωρίζουν ούτε τα ελάχιστα από αυτά που γίνονται, σε χρόνους δύσκολους, σε χρόνους οικονομικής ασφυξίας, που αν συγκριθούν με τα χρόνια τα προηγούμενα και τους πακτωλούς χρημάτων που υπήρχαν, τότε καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε, τι μεγάλη προσπάθεια γίνεται και πόσο πετυχημένη είναι».

Ακολούθως ο κ. Κοντονής, επεσήμανε τη νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης που όπως είπε ολοκληρώνεται μέχρι τέλος του χρόνου, ώστε «το δημόσιο σχολείο να είναι δημόσιο και δωρεάν και να κερδίσει τους μαθητές” και το συνέκρινε με το δημόσιο σχολείο των προηγούμενων ετών που όπως “δεν ήταν δωρεάν γιατί δίπλα στο δημόσιο σχολείο υπήρχε η παραπαιδεία και τα φροντιστήρια τα οποία εκμεταλλεύονταν το κόπο και την αγωνία των γονέων”. «Να κάνουμε - είπε ο κ. Κοντονής -το δημόσιο σχολείο, πάλι ελκυστικό για τα παιδιά χωρίς να τα φορτώνουμε με άσχετα μαθήματα και με υπερβολική ύλη, το κράτος να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, να είναι παρών όπου υπάρχει ανάγκη και να δίνει λύσεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια μέρα χαράς γιατί εγκαινιάζουμε ένα σύγχρονο σχολείο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών και είμαστε σήμερα εδώ για να ευχαριστήσουμε ένα άνθρωπο, τον κ. Αρετάκη, ο οποίος, εμπράκτως έδειξε το ενδιαφέρον του για
την πατρίδα του και τα παιδιά αυτό του τόπου, με αυτή την τεράστια προσφορά σε καιρούς δύσκολους»
.

Στην συνέχεια ο κ. Κοντονής αποκάλυψε στους παρευρισκόμενους, τον διάλογο που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας τα εξής: «μιλούσα χθες με τον κ. Τσίπρα, για το αυριανό νομοσχέδιο, και του ανέφερε ότι θα είμαι στην Ζάκυνθο. Mε ρώτησε το λόγο και του τον είπα και με έκπληξη μου απάντησε: “υπάρχουν ακόμα τέτοιοι πατριώτες” για να απαντήσω ότι ο κ. Αρετάκης είναι το ζωντανό παράδειγμα της συνέχισης εκείνων των ευεργετών που χωρίς καμία δυσκολία έδωσαν από το είναι τους για να δημιουργηθούν σχολειά και υποδομές σε αυτή τη πατρίδα».

Παύλος Κολοκοτσάς: Ο κ. Αρετάκης είναι ευεργέτης της Ζακύνθου

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Ζάκυνθο, μαζί με τον κ. Αρετάκη πραγματοποιήσαμε όλες αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάστηκαν για την δωρεάν παραχώρηση αυτού του κοσμήματος, του σχολικού συγκροτήματος στην βόρεια Ζάκυνθο.

«Ο κ. Αρετάκης είναι παράδειγμα προς μίμηση, είναι ευεργέτης της Ζακύνθου και μετά την προσφορά του στην εκκλησία με ένα υπέροχο καμπαναριό στον Αγ. Δημήτρη Βολιμών, με αγώνα, κόπο και στερήσεις δημιούργησε από το υστέρημα του, αυτό το μεγαλούργημα, αυτό το κόσμημα».

Και κατέληξε ο Δήμαρχος Ζακύνθου λέγοντας «το παραλαμβάνουμε αυτό το σχολικό συγκρότημα και θα το έχουμε σαν κόρη οφθαλμού και να το κρατάμε σε υψηλά επίπεδα συντήρησης» Ακολούθως ο Δήμαρχος Ζακύνθου παραχώρησε στον κ. Αρετάκη, μια πλακέτα του Δήμου Ζακύνθου ως ελάχιστη τιμή για το μεγάλο έργο του.

Λεύτερης Νιοτόπουλος: Στο μέλλον αυτή η περιοχή, μπορεί να αποτελέσει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης

«Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες και την αναγνώριση στο πρόσωπο ενός μοναδικού ανθρώπου, του κ. Νικήτα Αρετάκη, κάθε φορά που μιλάω μαζί του κερδίζω πράγματα, και θέλω μέσα από την καρδιά του να τον ευχαριστήσω για την προσφορά αυτή που είναι μοναδική στην Ζάκυνθο και για πολλά χρόνια θα βοηθήσει παιδιά και όλη τη βόρεια περιοχή μας», δήλωσε μπροστά σε μαθητές και γονείς του Αρετάκειου Δημοτικού σχολείου ο Αντιπεριφειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ενώ ακόμα τόνισε ότι «μέσα από την τεράστια οικονομική ανάπτυξη που έχουμε σαν νησί μπορούμε να προχωρήσουμε βήματα μπροστά, σήμερα είναι ένα παράδειγμα ξεχωριστό ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Επίσης με μεγάλη χαρά μπορώ να σαν βεβαιώσω ότι μετά από αγώνα ενός έτους, εξασφαλίσαμε μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, 5,9 εκατομμύρια ευρώ για το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών. Στο μέλλον αυτή η περιοχή, μπορεί να αποτελέσει ένα άλλο μοντέλο τουριστικής αλλά και ποιοτικής ανάπτυξης του νησιού μας».

Νικήτας Αρετάκης: Το σχολείο το κατασκεύασα με κόστος ζωής

Τελευταίος και καταχειροκροτούμενος το λόγο πήρε ο δωρητής του σχολείου, ο κ. Νικήτας Αρετάκης.

Ο κ. Αρετάκης εμφανώς συγκινημένος δήλωσε “ευχαριστώ το θεό που παρόλο τις αρνητικές συγκυρίες με αξίωσε να ολοκληρώσω την οικοδομή ενός σύγχρονου και ασφαλούς διδακτηρίου και να το παραδώσω στην κοινότητα της ορεινής Ζακύνθου, που αποτελεί γενέτειρα μου”.

Ο κ. Αρετάκης τόνισε ακόμα ότι “είναι ένα σύγχρονο διδακτήριο που περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, φυσικής, χημείας και πολλούς άλλους κοινοχρήστους χώρους και όλα αυτά σε πλήρη διαδικτυακή υποδομή που εξασφαλίζει την πιο σύγχρονη παροχή εκπαίδευσης στους μαθητές. Τα κτίρια είναι ασφαλή, γιατί έχουν χρησιμοποιηθεί τα καλύτερα οικοδομικά υλικά κάτω από αυστηρή επίβλεψη και συνεχής εργαστηριακούς ελέγχους. Τα κτίρια είναι δυναμικά ώστε να έχουμε ελάχιστο κόστος συντήρησης του χειμερινούς μήνες καθώς έχει γίνει πλήρη πλήρης μελέτη δαπέδου και οροφής”.

Επίσης αποκάλυψε τι ήταν αυτό που τον έκανε να πάρει την απόφαση να φτιάξει αυτό το σχολείο λέγοντας ότι “η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου αυτού, προήλθε όταν σε μια επίσκεψη το 2010, διαπίστωσα ότι το δημοτικό σχολείο σε ένα χωριό της περιοχής στεγαζόταν σε ένα δωμάτιο, με ένα τραπέζι στην μέση και δεκαπέντε μαθητές όλων των τάξεων τοποθετημένους περιμετρικά ΄γύρω απ΄ αυτό”.

“Οι κάτοικοι των χωριών που εξυπηρετεί το σχολείο χαρακτηρίζονται από έντονες τοπικιστικές επαινέσεις και ίσως αυτή είναι η αιτία που τόσα χρόνια δεν είχε κατασκευαστεί σχολείο στην περιοχή. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι οι κάτοικοι των χωριών σε λίγα χρόνια θα έχουν υπάρξει συμμαθητές σε αυτό το σχολείο, θα έχει σημαντική επίδραση στην κοινωνική τους συμπεριφορά” σχολίασε ο κ. Αρετάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κλοπές και οι ληστείες που εκδηλώθηκαν εις βάρος του κατά την διάρκεια της κατασκευής λέγοντας ότι «πέραν των σοβαρών οικονομικών ζημιών και της προσωπικής μου ασφάλειας, είμαι βεβαίως ότι η Ελληνική δικαιοσύνη και η αστυνομία θα συντελέσουν τα μέγιστα στον περιορισμό της εγκληματικότητας σε ολόκληρο το νησί».

Τέλος κ. Αρετάκης δήλωσε ότι «το σχολείο αυτό, δεν το κατασκεύασα για την ωφέλεια μου όπως πολλοί νομίζουν, την υστεροφημία θα μπορούσα να την επιγράψω με μία διαθήκη όπως η περισσότερη. Το σχολείο το κατασκεύασα με κόστος ζωής λόγω της ηλικίας μου, ένεκεν της αγάπης στην παιδεία και στα παιδιά, την οποία αγάπη έχω αποδείξει και στις ανάγκες του Γυμνασίου – Λυκείου της περιοχής».

Του Κων. Φ. Συνετού


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment