ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΕ
Στα χέρια του Ανακριτή πόρισμα και στοιχεία για όλες τις “αμαρτίες”
12-09-2017 13:54:25

Το πόρισμα του Οικονομικού Ελέγχου που αφορά την λειτουργία της Επιχείρησης  Καθαριότητας από το 1997 μέχρι και το 2007 βρίσκεται ήδη στα χέρια των δικαστικών αρχών του νησιού μας και εξετάζεται ενδελεχώς στο πλαίσιο της σοβαρής υπόθεσης που αναδείχθηκε μέσα από το χθεσινό πρωτοσέλιδο του -Ε-.  

Θυμίζουμε πως η Εισαγγελέας Ζακύνθου έχει ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις κατά 14 μελών διοικητικών συμβουλίων της Επιχείρησης Καθαριότητας και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι ανακρίσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο με πρόσωπα που διαχειρίστηκαν επί μακρόν τη διοίκηση της πολύπαθης Επιχείρησης Καθαριότητας ΑΕ.

Σε επικοινωνία που ήρθε η εφημερίδα μας με τους δικηγόρους ορισμένων εκ των κατηγορουμένων που κλήθηκαν σε ανάκριση, δεν θέλησαν να τοποθετηθούν δημόσια για το θέμα προς το παρόν.

Πληροφορίες πάντως  θέλουν την έρευνα να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης και να επικεντρώνεται σε περιόδους όπου φαίνεται να διαπιστώνεται υπεραπασχόληση, κατάχρηση χρημάτων και αλόγιστη σπατάλη.

Σημείο αναφοράς φέρεται να είναι το πόρισμα το οποίο παραδόθηκε από τον εκκαθαριστή της εταιρείας κ. Ν. Μουδήλα στον Ανακριτή Ζακύνθου πριν από χρόνια, ενώ αξίζει να θυμίσουμε και την πληροφορία που είχε δημοσιευτεί σε προηγούμενο φύλλο του -Ε- αναφορικά με την παρουσία στο Δήμο κλιμακίου Επιθεωρητών για την Επιχείρηση Καθαριότητας. Μετά την επίσκεψή τους στο νησί μας τον περασμένο Ιούνιο, που  έγινε με εισαγγελική παραγγελία και αφού είχε προηγηθεί εντολή της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών από τον περασμένο Μάρτη, οι δύο επιθεωρητές με επιστολή τους προς το Δήμο Ζακυνθίων ζήτησαν να τους κοινοποιηθούν μια σειρά από έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί ένας οικονομικός και διοικητικός έλεγχος.

Να σημειωθεί πάντως πως το πόρισμα του ελέγχου της συγκεκριμένης περιόδου είχε κατατεθεί στον Εισαγγελέα από τον πρώην Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Ανδρέα Ξένο το 2012 ενώ η δημοτική αρχή του Στ. Μποζίκη είχε καταθέσει  αγωγή στην προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ» για χρέη προς ΙΚΑ, ΔΟΥ, προμηθευτές κλπ.

Η λύση και η εκκαθάριση

Η λύση και εκκαθάριση της Επιχείρησης Καθαριότητας παραμένει μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα, αφού πολλά στοιχεία που αφορούν την Επιχείρηση δεν μπορούν να βρεθούν. 

Μεταξύ αυτών και τα περιουσιακά στοιχεία της Επιχείρησης, τα οποία θα έπρεπε να έχουν κοινοποιηθεί στον εκκαθαριστή μαζί με μια σειρά από άλλα στοιχεία και  να ρευστοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι υπέρογκες οφειλές σε Δημόσιο, ΙΚΑ και Τράπεζες και στην συνέχεια σε μισθωτούς και μετόχους.

Τα ευρήματα του πορίσματος

Ανατρέχοντας σε προηγούμενα ρεπορτάζ τη εφημερίδας μας σχετικά με τα όσα είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του ελέγχου, το πόρισμα του οποίου μάλιστα είχε δοθεί στη δημοσιότητα, αξίζει να σταθούμε στην ύπαρξη μαύρου ταμείου το οποίο κατά καιρούς διαχειρίζονταν μόνο οι διοικούντες και αυτό εκ πρώτης όψεως φάνηκε από το γεγονός ότι οι κινήσεις λογαριασμών δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα ποσά στα έσοδα και τα έξοδα. Η αμέλεια φαίνεται από το γεγονός ότι δεν γίνονταν σε τακτική βάση οι πληρωμές ΦΠΑ και ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα να υπάρχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις τα οποία επίσης μεγάλωσαν το χρέος της επιχείρησης..

Ακόμη καταγράφεται το ότι σε τακτική βάση για κάποια χρόνια εμφανίζονται υψηλές δαπάνες κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ για συντήρηση περιβάλλοντος χώρου. Υψηλές ήταν κατά καιρούς οι δαπάνες για διαφημίσεις στα μέσα ενημέρωσης, για εκτυπώσεις εντύπων, για καύσιμα και για είδη ένδυσης στο προσωπικό. Το πόρισμα αποδίδει ευθύνες σε όλες τις διοικήσεις επειδή δεν περιφρούρησαν και δεν προστάτεψαν την περιουσία της Επιχείρησης καθαριότητας, ενώ στον επίλογο σημειώνεται πως το μόνο περιουσιακό στοιχεία που βρέθηκε καταγεγραμμένο ήταν ένα όχημα Μιτσουμπίσι.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment