ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σπουδαίος μυκηναϊκός τάφος βρέθηκε κοντά στον Ορχομενό! (Φώτο)
12-09-2017 07:45:00

Μια σπουδαία ανακάλυψη ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιστισμού.

Στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων, κοντά στον Ορχομενό αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους, που βρέθηκαν ποτέ.

Πρόκειται για τον 9ο σε μέγεθος τάφο, από τους 4.000 που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία 150 χρόνια. Άνηκε σε έναν άντρα 40-50 ετών, ο οποίος είχε σημαντική κοινωνική θέση στην τοπική μυκηναϊκή εξουσία. Χρονολογείται περίπου στα μέσα του 14ου αι. π.Χ..

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο λόγος που διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση, είναι η κατάρρευση της στέγης κατά την αρχαιότητα.

Ο τάφος έμοιαζε με σπήλαιο, ενώ ο νεκρός μετακινήθηκε μερικά μέτρα λόγω της πτώσης της οροφής. Ένας λαξευτός δρόμος μήκους 20 μέτρων οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο 42 τ.μ.

Η οροφή, η  οποία κατέρρευσε, είχε σχήμα δίρριχτης στέγης 3,5 μέτρων. Τον νεκρό συνόδευαν αγγεία, τμήματα από χαλινάρια αλόγων, εξαρτήματα τόξου, περόνες, ένα σφραγιστικό δαχτυλίδι και κοσμήματα.

Η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κοσμήματα σε ανδρικό τάφο, ήταν στον τάφο του Πολεμιστή στην Πύλο, ο οποίος βρέθηκε το 2015.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αμφισβητεί τη μέχρι τώρα πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναίκες στην τελευταία τους κατοικία.

Ζεύγος στομίδων (εξαρτημάτων χαλιναριών αλόγων), όπως βρέθηκαν στην ανασκαφή. Επίσης, ο τάφος του Προσηλίου έχει άλλη μια μοναδικότητα. Σε αντίθεση με τους περισσότερους μυκηναϊκούς τάφους, τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Προσήλιο συσχετίζονται με τον μοναδικό νεκρό που ενταφιάστηκε εκεί.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι ο τάφος σχετίζεται με το ανακτορικό κέντρο του μυκηναϊκού Ορχομενού, που ήταν το σημαντικότερο κέντρο της βόρειας Βοιωτίας και άκμασε την πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδο μεταξύ 2.000 και 1.200 π.Χ.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών/Πανεπιστήμιο του Cambridge. Επικεφαλής είναι η δρ. Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και ο δρ. Γιάννης Γαλανάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment