ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΝΕΤΟΣ
Τι περιμένει ο πολίτης από το κράτος; 06-09-2017 14:37:39

Σε στιγμές κρίσης, φτώχειας και απόγνωσης ο πολίτης θέλει να νιώθει ότι υπάρχει γύρω του μια ομπρέλα προστασίας από μια λειτουργική και αποτελεσματική κρατική μηχανή. Τέτοια που να του εγγυάται ότι η ζωή του, η ασφάλεια του, η περιουσία του και η οικονομική του δραστηριότητα βρίσκονται υπό την φροντίδα και την επίβλεψη των δημοσίων υπηρεσιών.

Το παραπάνω ακούγεται εξόχως αισιόδοξο και ίσως και παραπλανητικό, εάν το συγκρίνουμε με την πραγματικότητα που επικρατεί γύρω μας. Και δεν φταίνε γι αυτό τα μνημόνια αλλά η μόνιμη παθογένεια της δημόσιας διοίκησης να αφίσταται των υποχρεώσεων της και να διεκδικεί προνόμια σε βάρος των πολλών αντί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολλούς.

Η αλήθεια είναι πως καμία κυβέρνηση από τη δεξιά έως την αριστερά δεν θέλησε ποτέ να διορθώσει τη δημόσια διοίκηση και να την κάνει ένα εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης. Αντίθετα την έβλεπε πάντα ως ένα μηχανισμό από τον οποίο μπορούσε να αποκομίσει εκλογικά οφέλη και ως τέτοιον, ανάλογα τον μεταχειριζόταν.

Υπάρχει όμως σήμερα η πολυτέλεια με τρία εκατομμύρια ανέργους να μιλάμε ακόμα για το “κράτος” των δημοσίων υπαλλήλων; Φυσικά και όχι. Αντίθετα υπάρχει η προοπτική, οι μεταρρυθμίσεις που οι αποκαλούμενοι “θεσμοί” μας εξωθούν να εφαρμόσουμε, να προκαλέσουν την αλλαγή νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών ούτως ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται σωστά και γρήγορα και όχι να καταδυναστεύεται.

Ας ελπίσουμε να το δούμε με τη βοήθεια - δυστυχώς - μόνο των “θεσμών”.

 

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας