ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ
Ν. Καραθανασόπουλος: “Τεράστια οικονομικά συμφέροντα οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών”
30-08-2017 12:01:00

Περιοδεία στις καμένες δασικές εκτάσεις του νησιού και στα χωριά Αναφωνήτρια και Μαριές πραγματοποίησε τις δύο προηγούμενες ημέρες ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, συναντήθηκε με κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν αλλά και με τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλο που βρίσκεται στη Ζάκυνθο καθώς και  το Δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά.

Ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε παραχώρησε χθες το μεσημέρι Συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέδειξε την εμπορευματοποίηση της γης ως τη βασικότερη αιτία των πυρκαγιών και τόνισε την ανάγκη σύστασης μιας επιτροπής αγώνα στο νησί, που θα διεκδικήσει την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, την άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων και την ικανοποίηση ενός πλαισίου αιτημάτων που αφορά την προστασία των δασών.

«Το βασικό αίτιο των πυρκαγιών είναι η αλλαγή χρήσης γης, η εμπορευματοποίηση των δασών με τους διάφορους δασοκτόνους Νόμους και η συγκέντρωση των δασών σε όλο και λιγότερα χέρια για την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων. Πρόκειται για τεράστια οικονομικά συμφέροντα που οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών και αυτό φαίνεται και από τις πυρκαγιές της Ζακύνθου» τόνισε ευθύς εξαρχής ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου φορέα δασοπροστασίας που θα έχει την πλήρη ευθύνη για την προστασία του δασικού πλούτου, απαλείφοντας την σημερινή κατάσταση με τον καταμερισμό των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασίας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Ενιαίος Φορέας θα έχει τόσο την ευθύνη της πρόληψης και του σχεδιασμού με δράσεις όπως η διάνοιξη δασικών δρόμων, η κατασκευή δεξαμενών κ.α αλλά ταυτόχρονα και την ευθύνη αντιμετώπισης των πυρκαγιών με την αξιοποίηση του εξοπλισμού αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραθανασόπουλος επεσήμανε πως στο ερώτημα για το  αν η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα μπορούσε να δράσει πιο άμεσα, η απάντηση θα έπρεπε να δοθεί λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά για την υποβάθμιση του ρόλου των πυροσβεστών που εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την συρρίκνωση του έμψυχου δυναμικού αλλά και τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό. Ευθύνες απέδωσε και στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που επέτρεψαν την αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την μετακίνηση προσωπικού στους πυροσβεστικούς σταθμούς των αεροδρομίων της Fraport.

Αναφερόμενος ειδικά στη Ζάκυνθο, σημείωσε πως 9 μόνιμοι πυροσβέστες  και 4 πυροσβέστες  5ετούς θητείας έχουν μετακινηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Υπηρεσία του αεροδρομίου.

Ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε υπογράμμισε τέλος την ανάγκη σχεδιασμού για να σωθούν τα εναπομείναντα δάση, ζητώντας την παραμονή των οχημάτων του στρατού για να ανοιχτούν νέοι δασικοί δρόμοι ενώ μετέφερε τις καταγγελίες κατοίκων από τις Μαριές για το γεγονός ότι την ώρα της φωτιάς υδροφόρες μετέφεραν νερό σε καταλύματα και όχι στα οχήματα της Πυροσβεστικής.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment