Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ
Η Ελληνική Έννομη Τάξη 60 Χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης το 1957
01-08-2017 08:00:00

Με το χαιρετισμό του Προέδρου του ΤΕΙ Γιάννη Δραγώνα ξεκίνησε η εκδήλωση που οργάνωσε στο νησί μας το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο αμφιθέατρο της Παναγούλας.

 Το θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης ήταν «Η Ελληνική Έννομη Τάξη 60 Χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης 1957» και για την υλοποίησή της το ΤΕΙ συνεργάστηκε με την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Οι ομιλητές έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες στο κοινό για θέματα εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και για τα ζητήματα της ελεύθερης οικονομίας και της διακίνησης του πληθυσμού ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Ο Βουλευτής Ζακύνθου και Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στο χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων πως η δημοκρατία που ζει και απολαμβάνει η Ελλάδα εδώ και τέσσερις δεκαετίες είναι η μακροβιότερη, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για την Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων. 

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στην υλοποίηση των πολιτικών συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το ΕΣΠΑ, σημείωσε με νόημα πως η κυβέρνηση δεν διανοήθηκε ποτέ να κινηθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθύμισε πως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς βρήκαν καταφύγιο οι αγωνιστές της χώρας μας που εκδιώχθηκαν επί δικτατορίας.  

Το λόγο πήρε μετά ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας ο οποίος ήταν συντονιστής του πρώτου πάνελ της συζήτησης και ανακοίνωσε ότι για πολύ προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσε να έλθει στη Ζάκυνθο ο γνωστός πανεπιστημιακός Σπύρος Φλογαΐτης.  

Ο κ. Μαραβέγιας είπε ότι η Ζάκυνθος είναι το κλείσιμο μιας μακράς διαδρομής του προγράμματος που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και σταθμοί ήταν πολλά νησιά αλλά και η πρωτεύουσα. Ακολούθησαν οι εισηγητές.

Ο Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέπτυξε το θέμα «Οι αρχές του ενωσιακού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη» και ζήτησε από τις εθνικές έννομες τάξεις να αναλογιστούν την ευθύνη που έχουν. Ανέφερε πως το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού και υπενθύμισε πως η παιδεία και η κατάρτιση του δικαστή είναι εθνικά ζητήματα.

Ο Δημήτριος Τίτσιας, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Σύμβουλος Δικαιοσύνης της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ε.Ε. ανέπτυξε το θέμα «Σταθμοί στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού δικαίου των συμβάσεων» και περιέγραψε την κυκλοφορία των αγαθών σήμερα μέσω των συμβάσεων. 

Η ομιλία του κ. Τσίτσια στο νησί μας έγινε με επιχειρηματολογία από την τοπική ιστορία και έκανε αναφορές στον Άγιο Διονύσιο, στον Γεώργιο Τερτσέτη και στον εθνικό ποιητή Δ. Σολωμό για να σημειώσει πως και οι 3 με τη ζωή τους υποστασιοποίησαν τις αξίες. 

Ο Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής Παν/μίου Πειραιώς, Νομικός Σύμβουλος ΔΕΠΑ κ’  Πρόεδρος Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της EUROGAS ανέπτυξε το θέμα «Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτικές ελευθέρωσης αγορών και ανταγωνισμού στην Ελλάδα». Ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε στην κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων και τη δυνατότητα  που έχει ο καταναλωτής να ωφεληθεί μέσω του ανταγωνισμού. Έφερε το παράδειγμα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, όπου οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πολλών εταιρειών την πιο καλή και συμφέρουσα για τους ίδιους. Επίσης υπενθύμισε πως απαγορεύεται οι εταιρείες να συμφωνούν τιμές εκμεταλλευόμενες τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά και γι’ αυτό συχνά ακούμε για πρόστιμα από τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με την ανακοίνωση για ίδρυση ομίλου ΟΥΝΕΣΚΟ στο νησί μας από τον πανεπιστημιακό κ. Μεϊμάρη που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Στη δεύτερη συνεδρία μίλησαν ο Αργύρης Πασσάς, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Η Ενωσιακή δικαιοπαραγωγική διαδικασία και η αβέβαιη προσαρμογή της Ελλάδας» και επεσήμανε ότι η προετοιμασία γίνεται κάτω από τα όργανα και υπάρχουν 40 χιλιάδες υπάλληλοι για το λόγο αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Γιώργος Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ μίλησε με θέμα «H Πολιτική Συνοχής της ΕΕ και η εφαρμογή της στην Ελλάδα».

Ο Σπύρος Ρουκανάς, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας Παν/μίου Πειραιώς ανέπτυξε το θέμα «Οι θεσμοί ως προσδιοριστικός παράγοντας στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας».

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment