ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
Ενημέρωση για τους υδρογονάνθρακες σήμερα στην Π.Ε. Ζακύνθου
21-04-2017 09:15:00

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που θα γίνει στις 29 Απριλίου στο Αργοστόλι θα ληφθεί απόφαση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και με αφορμή την ενημέρωση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε τη Μεγάλη Εβδομάδα με τηλεδιάσκεψη, ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος  μίλησε στον -Ε- για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης την Μεγάλη Τρίτη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν για το θέμα από εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΕΛΚΕΘΕ και της Εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά ο ίδιος ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε την μη λήψη απόφασης μέχρι να ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων στις κατά τόπους κοινωνίες αλλά και από τα δημοτικά συμβούλια. 

Στόχος ήταν η διοργάνωση ενημερωτικών συσκέψεων στη Ζάκυνθο αλλά και στην Κεφαλονιά και όπως ανακοινώθηκε χθες μέσω Δελτίο Τύπου η σχετική ενημέρωση για το νησί μας θα γίνει σήμερα το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Π.Ε αναφέρει:  

Σας Προσκαλούμε να συμμετέχετε  στις 21-4-2017 και ώρα 10 π.μ. στην ενημέρωση που θα γίνει στην αίθουσα της ΠΕ Ζακύνθου από  εκπροσώπους  της Γενικής Δ/νσης Έρευνας & Παραγωγής Υ/Α τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.  και εκπροσώπους  συναρμόδιων  Υπουργείων, με  θέμα:
Ενημέρωση στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης της: «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ  ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ».          

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο Περιφερειάρχης συγκαλεί  την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης Ιονίων Νήσων στις 12 το μεσημέρι για το ίδιο θέμα. 

«Δεν έχουμε περιθώριο να αστοχήσουμε στις εκτιμήσεις που κάνουμε και για αυτό το λόγο θέλουμε να εμβαθύνουμε την συζήτηση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης στον –Ε-, τονίζοντας πως η ΣΜΠΕ είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε ξεχωριστό στάδιο αυτής της διαδικασίας.

«Η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης είναι ένα κομβικό σημείο. Δεν είναι εύκολο να απορρίψεις μια προοπτική που υπάρχει και διαφαίνεται ως εθνικός πλούτος. Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις εφόσον βρεθούν κοιτάσματα  αλλάζουν το τοπίο στις περιοχές μας και δημιουργούν νέα δεδομένα. Πέρα από τα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, την αλιεία και την προστασία του περιβάλλοντος και την σεισμική προστασία δεν πρέπει να μας διαφεύγει μια πολύ σημαντική παράμετρος που έχει να κάνει με το κατά πόσο τα οφέλη θα είναι στη διάθεση και τη διαχείριση του Δημόσιου» σχολίασε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε πως ο φορέας που θα είναι εγγυητής της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης των Υδρογονανθράκων δεν έχει ακόμη στελεχωθεί.

«Ενώ τρέχουμε να προλάβουμε τα συμβόλαια με τις εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης των οικοπέδων, ο φορέας που θα προφυλάξει το Δημόσιο δεν έχει συσταθεί και αυτό για μας είναι πολύ σοβαρό. Έχουμε υποχρέωση να το θέσουμε αυτό το ζήτημα σαν Περιφέρεια» τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος, κάνοντας λόγο για αποσπασματικές πολιτικές που υπάρχουν σήμερα από διαφορετικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment