ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΠΟΧΑΛΗΣ
Συνεχή αιτήματα προς το Δήμο για να απομακρύνει τους βράχους από το δρόμο κάτω από τον προμαχώνα Minotto
21-04-2017 09:10:43

Αρκετούς μήνες μετά την σφοδρή κακοκαιρία και το κύμα των πλημμυρών που οδήγησαν την κήρυξη του  νησιού μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρά το γεγονός ότι μετά από παρεμβάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων προς το Υπουργείο Πολιτισμού εξασφαλίστηκε ήδη ένα σημαντικό κονδύλι της τάξης των 60.000 Ευρώ για την αποκατάσταση των σημαντικότερων ζημιών που σημειώθηκαν στο Κάστρο της Μπόχαλης, οι εργασίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της καθυστέρησης δεν είναι άλλος από την αδυναμία έναρξης των εργασιών  όσο οι μεγάλοι λίθοι που έπεσαν από  τα πρανή του Κάστρου  παραμένουν στη θέση Κάναλη, κάτω από τον προμαχώνα Minotto.

Σημειώνεται  ότι ο Δήμος Ζακύνθου  έχει δεσμευτεί για την απομάκρυνσή τους εδώ και αρκετό διάστημα, αλλά  ακόμη δεν το έχει πράξει.  Αποτέλεσμα είναι, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν  και ενώ τόσο  το  Υπουργείο Πολιτισμού  που θα έχει την επίβλεψη αλλά και  ο ανάδοχος που έχει αναλάβει την εργολαβία είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν εργασίες, διαπιστώνεται μια αδικαιολόγητη στασιμότητα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει σε σωρεία εγγράφων προς το Δήμο χωρίς-  όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος- να υπάρχει ανταπόκριση.

Θυμίζουμε πως το σοβαρό πρόβλημα έχει διαπιστωθεί στα  βόρεια πρανή του λόφου του Κάστρου και κυρίως στον Προμαχώνα “Minotto” μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη Ζάκυνθο το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου του 2016.

Ακολούθησαν αυτοψίες από  μηχανικούς της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων αλλά και από το Κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στις αυτοψίες που συνέταξαν εντόπιζαν μεταξύ άλλων και τα σοβαρά φαινόμενα κατολισθήσεων, τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα.

Να σημειωθεί τέλος πως πριν τις γιορτές του Πάσχα κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και τοπογράφοι του αναδόχου που έχει αναλάβει τις εργασίες βρέθηκαν στη Ζάκυνθο και έκαναν μια πρώτη αυτοψία στην περιοχή, ωστόσο αν ο Δήμος δεν απομακρύνει άμεσα τους λίθους, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες. 

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment