ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Μ. ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΣ.
Φάκελο για αδειοδότηση στο Σκοπό ετοιμάζει τώρα ο Δήμος!
19-04-2017 09:02:35

Άρχισαν από χθες και μάλιστα εντατικά στο Δήμο οι διαδικασίες για την αδειοδότηση μηχανήματος στο Σκοπό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη δεματοποίηση των απορριμμάτων και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι επί ποδός καθώς οι όγκοι των σκουπιδιών κάθε μέρα μεγαλώνουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά τη συμφωνία που έγινε τη Μ. Πέμπτη στη σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών, για ένα χρονικό διάστημα θα γίνεται δεματοποίηση των απορριμμάτων στο χώρο του Σκοπού για να αποσυμφορηθεί η πόλη και άλλες περιοχές από τα πολλά σκουπίδια, ενώ παράλληλα γίνονται οι διαδικασίες για το οικόπεδο των Ορθονιών το οποίο ανήκει σε ιδιώτη και θα ενοικιαστεί.

Σε αυτή τη φάση η δημοτική αρχή υποχρεούνται να λάβει άδεια για να μπορέσει να εγκαταστήσει το δεματοποιητή και πρώτη ενέργεια την οποία θα φέρουν σε πέρας οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου είναι η σύνταξη τοπογραφικού στο χώρο που θα γίνει η εγκατάσταση. 

Αν και όλα αυτά θεωρούνται ριψοκίνδυνα όσον αφορά το αποτέλεσμα που θα έχουν λόγω του χώρου που επελέγη, η δημοτική αρχή κάνει αυτή την προσπάθεια και μακάρι να μη χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο. Η αδειοδότηση της εγκατάστασης σε χώρο για τον οποίο πρέπει να γνωμοδοτήσει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και να λάβει γνώση το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι μία διαδικασία από μόνη της παρακινδυνευμένη.

Χθες έγιναν για το θέμα αυτό δύο συσκέψεις στο Δήμο και σήμερα θα γίνουν οι τεχνικές διαδικασίες. 

Αναφορικά με το οικόπεδο των Ορθονιών που ανήκει σε ιδιώτη και θα ενοικιαστεί για να γίνει μελλοντικά εκεί η εγκατάσταση των μηχανημάτων, ο Δήμος ετοίμασε το συμφωνητικό το οποίο πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από υπηρεσίες. 

Η ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών
 
Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, τόσο άμεσα όσο και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, συνομολογήθηκαν με τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  για το θέμα, τη Μ. Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκτός από τον άμεσα εμπλεκόμενο λόγω αρμοδιότητας, Δήμαρχο Ζακύνθου, Παύλο Κολοκοτσά,  ο  ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου, Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζακύνθου, Παναγιώτης Μυλωνάς, ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου, Γεώργιος Κομιώτης.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, η δημοτική Αρχή και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζακύνθου δεσμεύτηκαν για την υποβολή στην Περιφέρεια, φακέλου αδειοδότησης προσωρινής εγκατάστασης δεματοποίησης απορριμμάτων σε όμορο του ΧΥΤΑ Σκοπού χώρο, ιδιοκτησίας του Δήμου. Ο χώρος αυτός θα υποδεχθεί  τα απορρίμματα που θα συλλέγονται από τους δρόμους του νησιού ώστε, στη συνέχεια, να δεματοποιούνται στην εγκατάσταση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια Υγεία και να προστατευθεί η οικονομία της Ζακύνθου, χωρίς να καταστρατηγηθούν οι κανόνες ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Συγχρόνως με τις παραπάνω ενέργειες, ο Δήμος Ζακύνθου μαζί με τον Σύνδεσμο θα προωθήσουν την εγκατάσταση του αναδόχου της προσωρινής λύσης στην περιοχή Ορθονιές, προκειμένου να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η επεξεργασία των απορριμμάτων.

Το τρίτο βήμα, αφορά στην παράλληλη κατάθεση των τελευταίων μελετών που προβλέπονται από την ΑΕΠΟ, για την επίτευξη της ενδιάμεσης και οριστικής λύσης  της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού στη θέση Λίβας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπογράμμισε  ότι το Υπουργείο στάθηκε και θα σταθεί  αρωγός στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές της προστασίας των κατοίκων και του περιβάλλοντος,  στο πλαίσιο της λύσης που έχει επιλεχθεί για την οριστική επίλυσή του.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment