ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Για παραλυσία, ανεπάρκεια και ενδεχόμενες σκοπιμότητες κατηγόρησε ο Υπουργός Εσωτερικών τη δημοτική αρχή
29-03-2017 17:09:23

Έντονη κριτική στη δημοτική αρχή και τους χειρισμούς της στο ζήτημα των απορριμμάτων απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης απαντώντας το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού Ζακύνθου, ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Ο Υπουργός που χρησιμοποίησε την λέξη «παραλυσία» για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα της Ζακύνθου ήταν από τα πρώτα με τα οποία καταπιάστηκε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ίδιος έκανε λόγο για διαχειριστική ανεπάρκεια, υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο να υπάρχουν κερδοσκοπικά σχέδια για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου και έκανε γνωστό πως πρόσφατα παρέλαβε μια νέα επιστολή από το Δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά, μέσω της οποίας τον ενημερώνει πως η ενδιάμεση λύση θα λειτουργήσει μέχρι τις 20 Απριλίου.

Δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες εκπνέει η «προθεσμία» που δόθηκε για οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός σημείωσε πως θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που δίνει ο Νόμος για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

«Είναι επιεικώς απαράδεκτο, στη Ζάκυνθο, ένα νησί που ξεπερνά τις 40.000 μόνιμους κατοίκους και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς, να επικρατεί αυτή η παραλυσία όσον αφορά το θέμα των σκουπιδιών» ανέφερε αρχικά ο Υπουργός που αφού παρέθεσε το ιστορικό της υπόθεσης κατέληξε στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο και τις δεσμεύσεις που δόθηκαν από τη δημοτική αρχή για καθαρό νησί μέχρι τις 31 Μαρτίου.

«Στις 23 Φεβρουαρίου ξανακαλέσαμε το Δήμο και εκεί θέσαμε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Απευθυνόμενος στο Δήμαρχο του είπα πως αν μέχρι τέλος Μαρτίου δεν έχουν μαζευτεί τα σκουπίδια αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη. Πλέον μετά θα εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα που έχουμε για να αναζητήσουμε τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης. Θεωρώ πως υπάρχει ανικανότητα διαχειριστική ή άλλου είδους σκοπιμότητες στις οποίες υποκύπτει ο Δήμαρχος και δεν επιλέγει συγκεκριμένες και αδειοδοτημένες λύσεις που έχει στα χέρια του για την χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης, Ποτέ άλλοτε οι υπηρεσίες δεν είχαν ανταποκριθεί τόσο άμεσα για να υπάρχουν σήμερα τρεις αδειοδοτημένες περιοχές» σημείωσε και συμπλήρωσε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχουν αντιπαλότητες ή καθυστερήσεις που συνδέονται με σκοπιμότητες.

«Η εύκολη λύση είναι αφού δεν υπάρχει δυνατότητα, να μεταφερθούν τα απορρίμματα έξω από το νησί με υπερβολικό κόστος για το Δήμο και τις δημότες. Την ίδια συζήτηση είχα κάνει και με το Δήμαρχο» δήλωσε σχετικά ενώ για την λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης μέχρι τις 20 Απριλίου, που επικαλέστηκε ο Δήμαρχος, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε αυτή την πρόβλεψη παρακινδυνευμένη.

«Εμείς παρακολουθούμε και θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο Νόμος» δήλωσε ενώ σε σχετικά με το Νόμο 3536/2007 που επικαλέστηκε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Κεφαλογιάννης στην ερώτησή του και αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται σε περίπτωση που η Δημόσια Υγεία τίθεται σε κίνδυνο, ο Υπουργός απάντησε πως αν και δεν υπάρχει ακόμη έγγραφη έκθεση πως υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία ώστε ο Νόμος να ενεργοποιηθεί.

«Αν τις επόμενες ημέρες δεν έχει γίνει τίποτα για την εγκατάσταση των μηχανημάτων προφανώς και θα κάνουμε τα πάντα και θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να μη φτάσουμε σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις» δήλωσε ο Υπουργός.

ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στη δευτερολογία του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος για την αποκομιδή των απορριμμάτων, στις καθυστερήσεις για τις οποίες όπως είπε δεν ευθύνεται ο Δήμος όπως είναι η αδειοδότηση του Λίβα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναρωτήθηκε σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Κυβέρνηση αν δεν λειτουργήσει άμεσα η ενδιάμεση λύση.

Τέλος για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο Υπουργός υπαινίσσεται πως μια τέτοια λύση μπορεί να κρύβει σκοπιμότητες και αν τελικά το Υπουργείο τάσσεται υπέρ ή κατά μιας τέτοιας προσωρινής προοπτικής.

Ο Υπουργός απάντησε πως δεν υπάρχει κανενός είδους ευθύνη στις υπηρεσίες που ανέλαβαν την αδειοδότηση των προτάσεων του Δήμου, όπως είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επαναλαμβάνοντας πως υπάρχουν ήδη αδειοδοτημένες θέσεις.

«Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να πηγαίνουμε τα σκουπίδια εκτός νησιού. Υπάρχουν μελέτες, λύσεις και χρήματα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και μου κάνει εντύπωση πως βάζετε στο τραπέζι την λύση της μεταφοράς σκουπιδιών εκτός Ζακύνθου, που επιβαρύνει τους δημότες ή τον προϋπολογισμό» είπε ο Υπουργός στον κ.Κεφαλογιάννη και σημείωσε πως ο Νόμος προβλέπει πως το επόμενο βήμα είναι να μην έχει ο Δήμος ή ο ΦοΔΣΑ τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Ενημερώθηκα πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα «σουλούπωμα» της κατάστασης και ελπίζω να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και να μην χρειαστεί να καταφύγουμε σε ακραίες λύσεις, που θα κάνουν τους πολίτες της Ζακύνθου να πληρώσουν την ανικανότητα του οποιουδήποτε» κατέληξε.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment