ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ
Μέχρι και η Τυνησία απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες! 29-03-2017 09:03:18

Σε νηπιακή κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας αλλά και η ιδιαίτερη πατρίδα μας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, αν και είναι γνωστό ότι αυτό το περιβάλλον είναι ο κυριότερος πλουτοπαραγωγικός της πόρος!

Διαβάζοντας ότι στην Τυνησία ελήφθη απόφαση από την κυβέρνηση να καταργηθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσεως για να μειωθούν τα πλαστικά απορρίμματα, αναρωτιόμαστε πόσο πίσω βρισκόμαστε εμείς, μια ευρωπαϊκή χώρα, από ανάλογες αποφάσεις. Να μην αναφερθούμε τώρα στη Ζάκυνθο που θα έπρεπε να είχε εφαρμόσει τέτοιες πρακτικές εδώ και πολλά χρόνια.

Η Ζάκυνθος έχει μετατραπεί σε σκουπιδονήσι και ελάχιστοι είναι αυτοί που σκέπτονται ότι υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε το κακό. Η Τυνησία που είναι χώρα της Αφρικής μας δείχνει το δρόμο. Οι ποσότητες του πλαστικού που πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ είναι τεράστιες και ειδικά οι πλαστικές σακούλες περιλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό των συνολικών απορριμμάτων. Μέρος από τα πλαστικά φτάνουν στις ακτές μας και ρυπαίνουν τις θάλασσες ενώ προκαλούν το θάνατο στο ζωικό βασίλειο του υγρού στοιχείου καθώς τα ψάρια και άλλα είδη καταναλώνουν κομμάτια από αυτά τα πλαστικά.

Είναι άραγε τόσο δύσκολο να ευαισθητοποιηθούν οι Ζακυνθινοί και να περιορίσουν (και μελλοντικά να εξαλείψουν) τις πλαστικές σακούλες; Γιατί να μην συμμετέχουν τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σε μια τέτοια προσπάθεια που θα είναι πρωτοποριακή για τον τόπο μας;

Πάντως στην Τυνησία μαθαίνουμε πως έγιναν τα ακόλουθα:

Κάθε χρόνο, οι Τυνήσιοι χρησιμοποιούν ένα δισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες, παράγοντας 10.000 τόνους αποβλήτων. Περίπου το ένα τρίτο από αυτές (315 εκατομμύρια) προέρχονται από τα σούπερ μάρκετ. Η εξάλειψη αυτών των σακουλών από τον καταναλωτικό κύκλο αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.

Το υπουργείο Τοπικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος, επηρεασμένο από περιβαλλοντικές ομάδες, υπέγραψε συμφωνία με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής και χρήσης των πλαστικών σακουλών, με τέτοιο τρόπο που δεν θα βλάψει τις επιχειρήσεις ή θα ταλαιπωρήσει τους καταναλωτές.

«Οι διαπραγματεύσεις μας με τους υπευθύνους των σούπερ μάρκετ δεν πήραν πολύ χρόνο. Οι πολίτες θα πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Τυνήσιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ριάντ Μουαχέρ.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας