ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Καθυστερεί η ηλεκτρονική πύλη του ΟΠΕΚΕΠΕ
23-03-2017 09:26:11

Παρά τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ηλεκτρονική πύλη του ΟΠΕΚΕΠΕ ακόμα δεν έχει ανοίξει για να δεχτεί τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών.

Οι αρχικές πληροφορίες από το Υπουργείο ανέφεραν πως όλα θα ήταν έτοιμα τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, αλλά οι κατά τόπους συνεταιρισμοί και όσοι άλλοι έχουν ελεύθερο ΟΣΔΕ , βλέπουν πως δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνουν όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνεταιρισμού Ζακύνθου Αντώνης Αντίοχος ανέφερε ότι μάλλον την προσεχή Παρασκευή 24 Μαρτίου θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο. Ο κ. Αντίοχος ανέφερε ακόμα ότι αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον Διευθυντή Πέτρο Βισβάρδη για να πάρουν μέρος σε συνάντηση που οργανώνει η ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το τρέχον έτος (2017) είναι η 15η Μαΐου..

Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις η υποβολή μετά την 15η Μαΐου 2017:

α) της αίτησης ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα.

β) της αίτησης χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2017 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα.

Σε περίπτωση καθυστέρηση μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολής της αίτησης μετά την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, ο γεωργός επιτρέπεται να τροποποιεί τη δήλωσή του με την προϋπόθεση ότι διατηρεί τουλάχιστον τον αριθμό των εκταρίων που αντιστοιχούν στα δικαιώματα ενίσχυσης του και τηρεί τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης για τη συγκεκριμένη έκταση.

Για το 2017, η τελική ημερομηνία υποβολής τροποποίησης είναι η Τετάρτη 31η Μαΐου. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή τροποποίησης της ενιαίας αίτησης μετά την 31η Μαΐου, συνεπάγεται μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που σχετίζονται με την πραγματική χρήση των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων.

Μέχρι 15 Μαΐου οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Μαζί με τις δηλώσεις εντός του μήνα ξεκινά και η διαδικασία των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το 2017, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δυνατότητα υποβολής τροποποίησης ή ακύρωσης μετά την παραπάνω ημερομηνία υπάρχει μόνο για λόγους ανωτέρας βίας και γίνεται μέχρι τις 9 Ιουνίου 2017.

Οι παραγωγοί ενημερώνονται ότι η υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω e- εφαρμογής, ενώ δεν απαιτείται η αποστολή φυσικού φακέλου με πρωτότυπες αιτήσεις και δικαιολογητικά.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η υποχρέωση τήρησης προσωπικού φακέλου με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά απαιτείται για μια πενταετία τουλάχιστον.

Σε όλα τα είδη μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη (δηλαδή πώληση ή ενοικίαση) εφαρμόζεται παρακράτηση 20% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος.

Εξαίρεση αποτελούν οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και η οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, όταν οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α’ βαθμού ή σύζυγοι.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment