ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ
Δεν προχωρεί η αξιολόγηση και στο βάθος διαφαίνονται πρόωρες εκλογές!
20-03-2017 08:00:00

Εβδομάδα σημαντικών πολιτικών εξελίξεων κρίνεται πως θα είναι η διανυόμενη από χθες καθώς οι δυσκολίες που συναντά η κυβέρνηση στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και η παρέλευση του ανεκτού χρόνου στην διάρκεια του οποίου αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει, προκαλεί συνθήκες νευρικότητας και αστάθειας αλλά και ενός σχεδιασμού από τον οποίο δεν λείπει το σενάριο της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στο οικονομικό επιτελείο έχουν πειστεί ότι θα πρέπει να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και των εταίρων αλλά δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τις ψήφους των 153 βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση για την υπερψήφιση αυτών των μέτρων. Έτσι θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα αρχίσει η ψήφιση από τη Βουλή καθενός μέτρου ξεχωριστά από την κυβερνητική πλειοψηφία παρά με μια ψήφο για το σύνολο των μέτρων.

Από την πλευρά τους οι εταίροι γνωρίζοντας ότι σε δύο μήνες η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την πιεστική ανάγκη να καταβάλλει ένα ποσό γύρω στα επτά δις σε τοκοχρεολύσια προς τους δανειστές, αφήνουν το χρόνο να τρέχει με την πολύ βάσιμη υποψία ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί είτε σε πλήρη αναδίπλωση είτε σε προσφυγή στις κάλπες από τις οποίες εκτιμούν ότι δεν θα βγει κερδισμένη.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής στο Πρωθυπουργικό περιβάλλον απορρίπτουν ασυζητητί να θέσουν ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας για την υπερψήφιση των μέτρων. Εκτιμούν ότι η αναζήτηση αυξημένης πλειοψηφίας θα λειτουργήσει ως άλλοθι για ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι, εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα, θα επιλέξουν να μη σηκώσουν το βάρος της ψήφισης επιπλέον μέτρων και κάτι τέτοιο θα φέρει στο προσκήνιο ζητήματα ανοχής ή όχι προς τους διαφωνούντες, διαγραφών, κ.λπ.

Η ενημερωτική συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι η ανησυχία για το τελικό ισοζύγιο μέτρων - αντίμετρων είναι μεγάλη, καθώς οι βουλευτές περιμένουν να συμφωνηθούν πρώτα τα δεύτερα, ώστε “οπλισμένοι” με αυτά να μπορέσουν να υπερασπισθούν έναντι των ψηφοφόρων τους τα πρώτα. Σε κάθε περίπτωση, η διαφαινόμενη διολίσθηση της κυβέρνησης, όσον αφορά τα αντίμετρα, από ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις, που θα μπορούσαν να παρουσιασθούν ως εξισορροπητικές των νέων μέτρων, σε μια δέσμη παροχών σε επίπεδο επισιτιστικής βοήθειας για τους πλέον αδύναμους, διαμορφώνει ένα πολύ ισχνό «πακέτο».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους θα φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή. Ηδη, σε όλους του τόνους επισημαίνεται ότι, εφόσον τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή λάβουν την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής, τότε οι βουλευτές θα πρέπει να πειθαρχήσουν και να τα ψηφίσουν στη Βουλή. Εάν κάποιος θεωρήσει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ψήφισης των μέτρων, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του.

Στην περίπτωση αυτή, ίσως αποδειχθεί περισσότερο επώδυνη πολιτικά η διαδικασία στην Κεντρική Επιτροπή, όπου θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ενστάσεις για το τελικό περιεχόμενο ενδεχόμενης συμφωνίας. Εκτιμάται ότι, εάν ολοκληρωθεί χωρίς μεγάλες συγκρούσεις, τότε οι βουλευτές, έχοντας και ως άλλοθι τη «γνωμοδότηση» του κόμματος, θα ψηφίσουν τα μέτρα.

Σε σχέση με τη διαδικασία στην Κεντρική Επιτροπή, εκφράζεται η άποψη ότι η κυριότερη εσωκομματική ομαδοποίηση, η κίνηση «53+», παραμένει υπό την ισχυρή επιρροή Τσακαλώτου και οι όποιες αντιρρήσεις του για μια συμφωνία θα μετριασθούν από το γεγονός ότι είναι αυτός που τη διαπραγματεύθηκε και την έφερε ενώπιων τους.

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν υπάρχει ανησυχία για την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Ισα ίσα, προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη σχολιάζουν με μια δόση πικρίας αλλά και ενόχλησης ότι «αυτό έλειπε να έχει πρόβλημα με τους βουλευτές του ο Καμμένος. Οι μισοί έχουν υπουργική θέση».


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment