Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ''ΑΝΤΙΜΕΤΡΩΝ'' ΕΣΤΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ''ΘΕΣΜΩΝ''
Αντίμετρα το 2018 και συμφωνία με μεγάλη πλειοψηφία αποζητά η Κυβέρνηση
14-03-2017 12:46:00

Σε πολιτικό βαρόμετρο για την ψήφιση των μέτρων που θα συμφωνηθούν με τους “θεσμούς” επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση μέσω δηλώσεων αρμοδίων υπουργών σε μια καταφανή προσπάθεια να επιμερίσει το πολιτικό κόστος αλλά και να προετοιμάσει κατάλληλα την κοινή γνώμη.

Χθες υπήρξε νέα παρέμβαση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με την οποία παρείχε διαβεβαιώσεις ως προς το χρόνο εφαρμογή των αντιμέτρων που εισηγείται η ελληνική πλευρά στους θεσμούς προκειμένου να υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή των νέων επώδυνων μετρων για την ελληνική οικονομία.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή σχετικό έγγραφο που κατέθεσε σήμερα στην Ολλανδική Βουλή ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μόνο αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρο, τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν επισημάνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2018 - με την κατάθεση του προυπολογισμού για το 2019 θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου οτι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.

Σκουρλέτης: ''Τα μέτρα να ψηφιστούν με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία΄΄

Τη θέση ότι το πακέτο συμφωνίας με τους δανειστές θα πρέπει να ψηφιστεί από μια αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

"Επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά, υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής", δήλωσε στον realfm 97.8 ο κ. Σκουρλέτης.

"Μιλάω για μία ευρύτατη συναίνεση", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, "δεν ξέρω αν θα είναι 180 ή παραπάνω ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερο της μέρος. Άρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση".

Στο ερώτημα αν αυτό είναι προσωπική του άποψη ή κυβερνητική θέση, ο ίδιος απάντησε ότι "είναι προσωπική μου άποψη".

Σε αναφορά ότι υπάρχει ανησυχία από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών από την πλευρά των δανειστών που λένε πως αντίμετρα θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει πλεόνασμα, ο κ. Σκουρλέτης είπε:

"Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ότι ούτως ή άλλως η συζήτηση για τα επιπλέον μέτρα και τα αντίμετρα γίνεται πάνω στο έδαφος του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος, είτε είναι αυτό είναι 3%, είτε 3,5%. Αυτό είναι δεδομένο".

ΝΔ σε Σκουρλέτη: Θα καταψηφίσουμε τα νέα μέτρα

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει ουσιαστικά συνένοχη στην «κυβερνητική αποτυχία, ανικανότητα και αναλγησία και να ψηφίσει τα νέα δυσμενή μέτρα στη Βουλή».

«Τον ενημερώνουμε για να μην αγωνιά ούτε εκείνος, ούτε ο κ. Τσίπρας, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης. Όλοι συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση» τονίζει η ΝΔ.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment