ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η επιστροφή του “Θλιμμένου Άγγελου” στην νεοαναγερθείσα “Οικία Ούγκο Φόσκολο”
04-03-2017 09:30:00

27 μήνες μετά την μετακίνηση του για την εσκαφή των θεμελίων για την ανέγερση της “οικίας του ποιητή Ούγκο Φόσκολο το “θρηνούν πνεύμα” ή ο θλιμμένος Αγγελος, όπως έμαθαν οι ζακυνθινοί να τον αποκαλούν, επέστρεψε στη θέση του, εκεί που τον τοποθέτησε την δεκαετία του 1970 ο αείμνηστος Νομάρχης Ανδρέας Ιωάνννου.

Το γλυπτό που φιλοτέχνησε ο διάσημος γλύπτης Ιωάννη Βιτσάρη (1844-1892) παρελήφθη, μετά από διαβουλεύσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ούγκο Φόσκολου, με την διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ και τον πρόεδρό της Γιάννη Δραγώνα, από το Τμήμα συντήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Παναγούλα και έτυχε μιας πρώτης φροντίδας, που θα συνεχιστεί στο χώρο που επανατοποθετήθηκε, από τους φοιτητές του ιδρύματος.

Στο μεταξύ στην διάρκεια της μεταφοράς του στο ΤΕΙ κινήθηκαν οι από το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες και το γλυπτό κηρύχθηκε μνημείο νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς με αποτέλεσμα να υπόκειται πλέον σε πολύ αυστηρές συνθήκες προστασίας και συντήρησης.

Την τοποθέτηση του αγάλματος οργάνωσε ο Δήμος Ζακύνθου στον πεζόδρομο της οδού Κ. Ξένου, παραπλεύρως της “οικίας Φόσκολο”. Η διαδικασία αυτή έγινε σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το γλυπτό βρισκόταν από το Νοέμβριο του 2015 στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ζακύνθου, όπου φυλάσσονταν και για τη μεταφορά του συνέβαλλαν η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment