ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Α. ΜΠΑΛΤΑ
“Ιστορικός τόπος” το Α΄ Νεκροταφείο μετά από πολυετείς προσπάθειες
02-04-2016 11:56:00

Ιστορικός τόπος χαρακτηρίστηκε το Α΄ Νεκροταφείο Ζακύνθου με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την ουσιαστική ανάδειξη και προστασία των μοναδικών γλυπτών που φιλοξενούνται εκεί και κοσμούν το κοιμητήριο, αλλά δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Είναι γνωστό πως στο χώρο του κοιμητηρίου, που καλύπτει γύρω στα 70 στρέμματα στις παρυφές της Πόλης, φιλοξενούνται γλυπτά σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Δημητριάδης και ο Ιάκωβος Μαλακατές, αλλά και λαϊκών τεχνιτών που δούλεψαν με μεράκι και ταλέντο.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 12 Φλεβάρη του 2016 και αποτελεί το αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών που είχαν γίνει για την ιστορική ανάδειξη της περιοχής αυτής στην προσπάθεια να λειτουργήσει μελλοντικά ως υπαίθριο μουσείο- γλυπτοθήκη.

Θυμίζουμε δε πως πριν από λίγα χρόνια, την περίοδο της θητείας του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Α. Λαδικού, είχε πραγματοποιηθεί αυτοψία στο χώρο από την αρχαιολόγο της Εφορείας Νεότερων Μνημείων της Πάτρας, κ. Βασιλική Κούτση, σε συνέχεια των προσπαθειών που είχαν ξεκινήσει από το Δήμο το Νοέμβρη του 2011 και ακολούθησε η σύνταξη και η υποβολή του σχετικού φακέλου στην Υπηρεσία.

Πέντε χρόνια αργότερα η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε, αφού δόθηκε το «πράσινο φως» από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων αλλά και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων.

Σημειώνεται πως μετά τον χαρακτηρισμό του Α΄ Νεκροταφείου ως ιστορικό τόπο, με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση (επισκευές, συντήρηση, προσθήκη) χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού δια των αρμόδιων υπηρεσιών του (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων).

Στην απόφαση με ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου 2016 του Υπουργού Αριστείδη Μπαλτά αναφέρεται σχετικά «Αποφασίσουμε τον χαρακτηρισμό ως ιστορικού τόπου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2.παρ.δ΄και 16 του Ν. 3028/2002 του Α΄ Νεκροταφείου στα όρια ιδιοκτησίας του μαζί με τον μαντρότοιχο και τον κεντρικό αψιδωτό πυλώνα της εισόδου του, διότι συνιστά χαρακτηριστικό και ομοιογενή χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει αξιόλογα ταφικά μνημεία και έργα τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών – γλυπτών τα οποία διεσώθησαν από τον καταστρεπτικό σεισμό που έπηξε τη Ζάκυνθο τον Αύγουστο του 1953, καθώς και από την πυρκαγιά που ξέσπασε αργότερα και αποτελεί μαρτυρία της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ιστορικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής σημασίας της νήσου της Ζακύνθου κατά τον 19ο και το α΄μισό του 20ου αιώνα».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται πως απαγορεύεται η διάνοιξη νέων τάφων, εξαιρουμένων περιοχών στις οποίες περιλαμβάνονται νεώτερες ταφές.

Δυστυχώς σε πολλά από τα ταφικά μνημεία οι φθορές του χρόνου είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς αφού για πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση ενώ πριν κάποια χρόνια, σε συνεργασία με το Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε η συντήρηση του τάφου του Κωνσταντίνου Λομβάρδου, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στο κοιμητήριο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ακόμη ο τάφος της οικογένειας Καραμπίνη, που παριστάνει ένα είδος σπηλιάς, με μαρμάρινο άγαλμα αγγέλου στην κορυφή και μεγάλη ανάγλυφη παράσταση τριών ανδρών σε λευκό μάρμαρο αλλά και ο ναόσχημος τάφος του Άγγλου τραπεζίτη και φιλέλληνα, Σάμουελ Μπαρφ.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment